Salarii mai mari si pensii ce pot ajunge la valoarea intregii lor indemnizatii de alesi si-au asigurat ieri parlamentarii in cadrul comisiei speciale care a finalizat proiectul noului statut al senatorilor si deputatilor.

Astfel, parlamentarii s-au asigurat ca in cazul in care vor fi alesi timp de cinci mandate consecutive, vor putea beneficia de pensii de ordinul a zeci de milioane de lei. Ei au eliminat din proiect plafonul de maximum 80 la suta din valoarea indemnizatiei la care fusese fixata initial pensia pentru un senator sau deputat, in cazul in care acesta ar fi avut la activ mai multe mandate in Legislativul Romaniei. In prezent, in actualul Legislativ sunt mai multe zeci de parlamentari care au deja patru mandate.

Putinii privilegiati care se vor regasi pe locuri eligibile si in 2008 se vor putea retrage apoi linistiti la pensie cu intregul salariu de parlamentar, ca rasplata pentru efortul depus in slujba cetatenilor care i-au votat. In paralel, alesii au avut grija sa-si asigure prin noul statut indemnizatii mai consistente, salariul lor brut sarind prin reclacularea efectuata in cadrul comisiei in baza Legii 154/98 la circa 54 de milioane lei brut, in cazul senatorilor si deputatilor, ajungand pana la peste 61 de milioane de lei in cazul presedintilor celor doua Camere.

Pentru a transpune in practica aceasta marire salariala, membrii Comisiei au crescut numarul de puncte in functie de care se calculeaza propria lor indemnizatie, care inmultit cu indicele de valoare de referinta sectoriala prevazuta in legea mai sus citata, le ofera o majorare neta in jur de 10 milioane de lei.

Potrivit aprecierilor unor parlamentari, acest indice de referinta a ajuns in anul in curs la 3 milioane de lei.

Si vicepresedintii Camerelor vor beneficia de un salariu brut de peste 57 de milioane. Aproximativ 56 de milioane vor figura pe fluturasii de indemnizatii ai chestorilor si secretarilor, in timp ce presedintii si secretarii comisiilor permanente laolalta cu viceliderii de grup vor primi cu 1,5 milioane de lei mai mult decat parlamentarii obisnuiti.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

{* *}

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.