Potrivit pozitiei Comisiei Europene, nu exista nicio legatura legala intre MCV si aderarea la Spatiul Schengen, iar daca toate criteriile vor fi indeplinite, aderarea va avea loc, a declarat Presedintele CE, Jose Manuel Barroso, luni, dupa intalnirea cu presedintele Traian Basescu.

"Daca toate criteriile tehnice vor fi indeplinite, aderarea va avea loc. Desigur, exista anumite state care sunt de parere ca exista o legatura intre Mecanismul de Cooperare si Verificare, mai exact intre reformele juridice, si aderarea la Spatiul Schengen, ele considera ca aceasta capacitate de a implementa reformele juridice este un indicator al capacitatii de a implementa masurile legate de Spatiul Schengen, pentru ca este vorba de incredere", a spus acesta, transmite MEDIAFAX.

Barroso a mentionat ca Romania va trebui sa coopereze cu celelalte state, sa le convinga de faptul ca este in masura sa devina un stat membru.


Acesta a subliniat faptul ca, in ceea ce priveste pozitia Comisiei Europene, lucrurile sunt foarte clare, mentionand ca nu exista nicio conexiune din punct de vedere legal intre criteriile pentru Mecanismul de Cooperare si Verificare si pentru Spatiul Schengen.

Presedintele Traian Basescu a adaugat ca trebuie luat de asemenea in considerare faptul ca decizia privind aderarea la Spatiul Schengen se ia in Consiliu, iar toti membrii Consiliului sunt politicieni, astfel incat decizia va avea si un aspect politic
, "va fi dublata si de una politica".

Acesta a aratat ca Romania trebuie sa se asigure ca face tot ce ii sta in putinta si ca accelereaza masurile legate de Mecanismul de Cooperare si Verificare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.