Seful Guvernului, Calin Popescu-Tariceanu, s-a declarat impotriva practicilor prin care investitorii sunt conditionati sa incheie "parteneriate" cu firmele simpatizate de autoritatile locale. Aflat la Brasov, la dezbaterea legilor administratiei, premierul i-a avertizat pe "guvernantii locali" sa nu-i mai trateze pe investitori in functie de dorintele clientelei politice si le-a cerut sa creeze conditiile necesare oamenilor de afaceri. "La nivel local, se practica sistemul noi centram, noi dam cu capul. Investitorii vor sa se aseze in asa-numitele zone industriale sau parcuri industriale si sunt conditionati ca anumite lucrari sa fie facute de firmele asociate cu consiliul judetean, firme asociate de multe ori pe considerente de clientela politica", a spus Tariceanu. El a marturisit ca a aflat de aceste practici tocmai in Franta, la o intalnire cu investitorii din aceasta tara.

La Brasov, premierul a pledat pentru atragerea de fonduri comunitare de catre autoritatile locale ("Ar fi pacat ca UE sa ne dea acesti bani, sa-i vedem si sa nu-i putem accesa!"), pentru asocierea comunelor in proiecte de o mai mare anvergura, dar si pentru descentralizarea administrativa. Tariceanu a dat asigurari ca prin modificarea legilor administratiei cadrul normativ in domeniu va deveni clar si omogen, iar deficientele se vor elimina. In viitoarea lege a administratiei publice vor fi incluse atat prevederi care sa ofere solutii pentru insuficienta capacitate administrativa, cat si reglementari vizand limitarea interventiei prefectului in activitatea autoritatilor locale, a mai aratat premierul.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.