Presedintele Traian Basescu participa in perioada 28-29 octombrie, la reuniunea Consiliului European de toamna, care are loc la Bruxelles.
Tema centrala a intalnirii o reprezinta consolidarea guvernarii economice in Uniunea Europeana. Sefii de stat si de guvern din statele membre ale Uniunii urmeaza sa dezbata si sa agreeze raportul grupului operativ de lucru, prezidat de presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, in vederea reformarii guvernarii economice in Uniunea Europeana. Recomandarile finale ale raportului se refera, in principal, la consolidarea disciplinei fiscale a statelor membre, introducerea unei supravegheri macroeconomice reale si stabilirea unui mecanism permanent de gestionare a crizelor pentru zona euro.

Liderii europeni vor decide, de asemenea, asupra celor mai eficiente modalitati de punere in practica a recomandarilor din raportul grupului condus de presedintele Consiliului European. In acest context, se va dezbate daca este necesar si oportun ca Tratatele Uniunii sa fie modificate pentru a implementa unele dintre propunerile grupului.

Reuniunea Consiliului European va constitui prilejul unui schimb de opinii pentru pregatirea summit-ului Uniunii Europene cu Statele Unite ale Americii, care va avea loc in 20 noiembrie, la Lisabona. Summit-ul UE - SUA va aborda chestiuni de interes comun, palierul economic fiind unul dominant, alaturi de teme prioritare ale agendei internationale, precum schimbarile climatice, securitate, asistenta pentru dezvoltare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.