Partidul Social Democrat va depune, astazi, la Camera Deputatilor, un nou proiect de lege menit sa schimbe componenta Consiliilor de Administratie de la Radio si Televiziune si sa le asigure acestor instante o durata de existenta de sase ani, perioada in care sa nu poata fi revocate.

"Va fi, practic, imposibil ca aceste consilii sa mai fie schimbate. Adica nu pleaca Iliescu si vine Basescu si se schimba totul", explica, ieri, pesedistul Razvan Theodorescu, care a fost, dupa Revolutie, la conducerea Televiziunii publice. In noile CA-uri ar intra 13 persoane: sapte de la partidele parlamentare, inclusiv de la grupul minoritatilor, unul de la Presedintie, doi reprezentanti ai salariatilor si trei ai societatii civile.

In varianta PSD, Guvernul nu va mai avea dreptul de reprezentare. Interesant este ce intelege PSD prin societate civila: zona "validata" din societate, dupa cum spunea, ieri, intr-o conferinta de presa a partidului, deputatul Dan Mihalache. Senatorul Razvan Theodorescu l-a completat: societatea civila "validata" e reprezentata de Academia Romana, bisericile si mediul universitar (reprezentat de Consiliul rectorilor). Aceste trei institutii ar trebui sa-si trimita un om in CA-urile de la Radio si Televiziune, lucru foarte dificil, mai ales in cazul cultelor, in numar mare in Romania.

"Le aruncam in brate un cartof fierbinte", recunostea Razvan Theodorescu. Pesedistii nu doresc ca institutiile media sa fie prezente in Consilii, deoarece "s-ar crea un conflict de interese", asa cum a fost cazul lui Andi Lazescu, ziarist care reprezenta o companie privata de presa, dar era prezent si in CA la TVR. Dar PSD exclude din societatea civila tocmai substanta ei, reprezentata de ONG-uri. Problema definirii societatii civile care sa faca parte din aceste structuri de conducere media a fost semnalata recent de Consiliul National al Audiovizualului, care spusese ca "este imposibil de organizat, intr-un mecanism coerent si eficient, decizia tuturor ONG-urilor din Romania".

Potrivit proiectului pesedist, la care o contributie majora a avut fosta purtatoare de cuvant a lui Adrian Nastase, Despina Neagoe, acum membra in CA al TVR, consiliile de tip nou ar urma sa intre in functiune doar la expirarea mandatului actualelor CA-uri.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.