Tarile membre UE trebuie sa isi continue planurile de reducere a cheltuielilor bugetare in pofida lipsei de popularitate a acestor masuri, altfel continentul risca sa piarda intr-o economie globala competitiva, a declarat ministrul roman de Externe intr-un interviu acordat Wall Street Journal.

"Trebuie sa recunoastem ca nu putem sustine pe termen lung toate privilegiile" statului bunastarii din Europa postbelica, a declarat Teodor Baconschi pentru editia electronica de vineri a Wall Street Journal. "Este timpul sa oprim acest lucru si sa cream ceva mai eficient", a adaugat el, precizand ca "Europa se va indrepta foarte rapid catre reducerea rolului geopolitic".

Romania, care dupa mai multi ani de crestere economica rapida a intrat intr-o recesiune profunda anul trecut, a adoptat o serie de masuri pentru reducerea chetuielilor bugetare, intre care micsorarea cu 25 la suta a salariilor din sectorul public, aminteste cotidianul, transmite MEDIAFAX.

"Avem un proiect foarte ambitios de a reforma intregul stat" intr-un efort de a introduce "o disciplina fiscala reala in sistem", a explicat Baconschi. El si-a exprimat, de asemenea, speranta ca Guvernul va supravietui motiunii de cenzura din Parlament.

Pe de alta parte, Baconschi a cerut NATO sa se implice alaturi de Rusia intr-un efort de a indeparta Moscova de gandirea tipica Razboiului Rece privind sferele de influenta in Europa. In acelasi timp, el a cerut Rusiei sa isi retraga trupele din Transnistria.

Baconschi a precizat, de asemenea, ca militarii romani stationati in Afganistan in cadrul fortei NATO vor ramane pe teren "atat timp cat va fi nevoie". "Un Afganistan stabil este in continuare un obiectiv realist si imperativ" pentru garantarea securitatii europene, a conchis ministrul roman.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.