Congresul PSD a aprobat, sambata, principalele modificari ce vor fi aduse Statutului partidului, intre acestea figurand alegerea presedintelui prin votul tuturor membrilor, desemnarea in mod similar a candidatului PSD la alegerile prezidentiale si cresterea numarului de vicepresedinti de la 15 la 18.


Delegatii la Congres au aprobat, prin vot, propunerea ca presedintele partidului sa fie ales prin votul tuturor membrilor PSD, urmand ca aceasta modalitate sa fie aplicata la alegerile de la urmatorul congres ordinar, din 2014
.
O modalitate similara se va aplica si in ceea ce priveste desemnarea candidatului PSD la alegerile prezidentiale, la acest tip de scrutin urmand sa participe si simpatizantii partidului, relateaza MEDIAFAX.

In mod corespunzator, presedintele partidului poate fi revocat, inainte de alegerile la termen, tot prin votul tuturor membrilor PSD
. Congresul a aprobat si o noua formula de alegere a vicepresedintilor, care, de asemenea, se va aplica la urmatorul congres ordinar.

  • Numarul de vicepresedinti, majorat

S-a decis majorarea numarului de vicepresedinti care vor fi alesi la urmatoarele alegeri interne (peste trei ani si jumatate, daca ele vor fi ordinare). Pe pe langa opt vicepresedinti alesi ca reprezentanti ai regiunilor de dezvoltare, alti sapte vor fi alesi, fara domenii, in ordinea voturilor obtinute in congres.

Lor li se vor adauga alti trei vicepresedinti nealesi de congres, acestia fiind presedintii primelor trei organizatii judetene cu rezultatele cele mai bune obtinute la alegerile locale si/sau parlamentare desfasurate pana la momentul congresului respectiv.
O alta modificare agreata a fost cea propusa de Ponta, de organizare in fiecare toamna a unui Consiliu National in care conducerea centrala sa prezinte rapoarte de activitate.

O alta propunere care a fost aprobata de Congres este cea prin care se consfinteste de drept o stare de fapt, presedintele Consiliului National, al organizatiei de Femei, de Tineret si de Seniori urmand sa fie membri cu drept de vot in Biroul Permanent National.

O alta modificare a Statutului este infiintarea Registrelor judetean si national de evidenta a membrilor de partid, dar si a simpatizantilor fara carnet de membru.

Citeste si:
Joe Biden a cerut Congresului alte 20 miliarde de dolari pentru...
Joe Biden a cerut Congresului...

  • Functia de presedinte executiv a fost eliminata

Functia de presedinte executiv a fost eliminata, la toate nivelurile, urmand ca in cadrul organizatiilor judetene, la propunerea presedintelui filialei, sa se poata alege un prim-vicepresedinte, cu atributii delegate de liderul respectiv.

O alta modificare a Statutului PSD vizeaza extinderea atributiilor BPN, care va propune grupurilor parlamentare ale partidului candidatii pentru functii in Birourile Permanente ale Camerei, respectiv Senatului, precum si pentru conducerea celor doua grupuri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.