Presa franceza a comentat pe larg vizita premierului roman la Paris, punctand progresele Romaniei, atragand insa atentia si asupra efectelor unei eventuale activarii a clauzei. "Le Monde" considera ca obiectivul premierului Tariceanu de a obtine pentru Romania integrarea europeana la data prevazuta, 1 ianuarie 2007, reprezinta o misiune delicata, in conditiile in care imaginea tarii noastre in Occident este inca asociata cu coruptia si cu imigratia ilegala. La aceasta stare de lucruri s-ar adauga si dreptul pe care Comisia Europeana, si l-a rezervat acela de a activa clauza.

Cu toate acestea, cotidianul francez aminteste recunoasterea eforturilor Romaniei pentru solutionarea acestor probleme de catre diferiti inalti oficiali de la Bruxelles, precum comisarul european insarcinat cu justitia, Franco Frattini. In ce priveste lupta impotriva imigratiei ilegale, "Le Monde" arata ca anul acesta 1 milion de romani nu au reusit sa intre in spatiul Schengen pentru ca nu prezentau garantiile cerute de noile legi privind calatoriile.

In interviul acordat acestui ziar, Tariceanu s-a aratat foarte ingrijorat de "lipsa de entuziasm care domneste in Europa Occidentala dupa rezultatele negative ale referendumurilor din Franta si Olanda pe tema Constitutiei Europene". "Sper ca acest fapt sa nu afecteze evaluarea in privinta Romaniei", a spus premierul, desi, intr-un alt interviu, acordat postului TV5 pe aceeasi tema, Tariceanu delimita net cele doua chestiuni apreciind ca "Romania trebuie sa fie judecata pe baza rezultatelor sale, a capacitatii sale de a-si indeplini angajamentele si nu in functie de aceasta atmosfera destul de tensionata".

"Le Figaro" pune mai mult accentul asupra spectrului clauzei ce planeaza asupra soartei procesului de integrarea a celor doua tari, Romania si Bulgaria, explicind ca vizita premierului Tariceanu poate fi pusa in contextul campaniei demarate pentru a convinge oficialitatile europene de importanta progreselor facute in transpunerea in realitate a obligatiilor asumate. "Preocupat de atmosfera apasatoare ce domneste in institutiile europene", Calin Tariceanu doreste sa creada ca aderarea tarii sale nu va fi amanata", arata "Le Figaro".

Mai multe stiri despre noi

Campania autoritatilor romane peste hotare pentru sustinerea procesului de aderare incepe sa-si faca simtite efectele. Potrivit ziaristilor francezi, interesul presei de la Paris fata de Romania prevaleaza fata de Bulgaria si Croatia. Jurnalistii cocosului galic tin insa sa precizeze ca articolele despre tara noastra "nu sunt atat de pozitive". Astfel, anul trecut, pe site-urile cotidienelor franceze "Le Monde", "Le Figaro" si "Le Liberation" au existat 672 de referiri la Bulgaria, 1.151 de referiri la Romania si 760 de referiri la Croatia.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.