Desi raportul de tara pe 2004 elaborat de Comisia Europeana semnala ca Romania are inca probleme in administratia publica, legate de descentralizare si autonomia locala, autoritatile de la Bucuresti au cu totul alte prioritati: cum sa-i schimbe mai repede pe sefii de consilii judetene.

Raportul anual intocmit de Comisia Europeana in octombrie anul trecut enumera atat realizarile, cat si neimplinirile din domeniul administratiei publice locale. La capitolul realizari este trecuta printre altele si Strategia de reforma a administratiei publice, lansata in mai 2004. "Strategia se refera la domeniile reformei functiei publice, descentralizarii si deconcentrarii serviciilor si la coordonarea politicilor. Aceasta constituie o baza buna pentru viitoarea reforma, implementarea sa trebuind acum sa fie o prioritate", se arata in raport. De altfel, documentul citat arata ca Romania sta foarte bine la pusul strategiilor pe hartie, mai greu este insa cu aplicatul.

MITING

O dovada este si anuntul Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratia Locala (FNSAL) ca va organiza un miting in Capitala, dupa 15 octombrie, urmat de o greva de avertisment si o greva generala, cerand cresterea salariilor cu 50% in 2006 si descentralizareea administratiei publice locale. Potrivit liderului FNSAL, Ringo Damureanu, descentralizarea administratiei publice locale - necesara in contextul integrarii in UE - nu s-a realiza efectiv pana in acest moment, mai exact nu au fost create euroregiunile.

In ceea ce priveste descentralizarea functiei publice, potrivit Legii functionarilor publici, ar trebui ca, de la 1 ianuarie 2006, prefectii sa devina functionari publici. Pana in momentul de fata insa, nu a fost modificata Legea administratiei publice locale si nici Legea privind institutia prefectului. Damureanu a adaugat ca functionarii din administratia locala se tem de sefi mai mult decat de lege, nu sunt perfectionati in domeniu, nu sunt salarizati corespunzator si nu exista un cod de conduita pentru acestia.

"PREOCUPARI"

Autoritatile de la Bucuresti sunt preocupate insa de cu totul alte probleme, avand o "agenda" mult mai importanta. Modificarea Legii administratiei publice locale astfel incat presedintii consiliilor judetene sa poata fi alesi cu votul a jumatate plus unu din numarul consilierilor si nu cu doua treimi, cum este in prezent. Miza acestor modificari este schimbarea sefilor de consilii judetene ai PSD. Desi aceasta tinta a fost fixata de liderii Coalitiei prin protocolul semnat la 10 august, aliatii inca se contreaza pe modul cum va fi atinsa.

Nu mai devreme de luni, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga (PD), anunta ca propune colegilor sa se mentina revocarea presedintilor CJ cu jumatate plus unu din voturile consilierilor, insa din 2008. Blaga a mai spus ca nu doreste asumarea raspunderii pentru modificarea legilor administratiei, ci dezbaterea lor in Parlament, dupa o consultare prealabila a Uniunii Consiliilor Judetene si a Asociatiei primarilor de municipii.

De altfel, astazi la Brasov va avea loc o masa rotunda privind reforma administratiei publice locale, organizata de Ministerul Administratiei si Internelor, la care participa si premierul Tariceanu. Doua zile mai tarziu, ministrul pentru relatia cu Parlamentul, liberalul Bogdan Olteanu, vine cu un alt anunt. "Ne gandim serios la posibilitatea modificarii Legii 215 printr-o ordonanta de urgenta", a spus Bogdan Olteanu.

DAM CU BANU’?

Ieri, vicepresedintele PD, Ioan Oltean, vine si pune cireasa pe tort. El a anuntat intr-o conferinta de presa ca intre schimbarea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si modificarea Legii 215, care sa permita schimbarea presedintilor de consilii judetene, membrii PSD prefera ultima varianta. El a explicat ca presedintii consiliilor judetene au mai multa putere decat cei doi lideri ai Camerei Deputatilor si Senatului, intrucat la nivel local se decide soarta banilor. "Daca ei vor, respecta hotararile Guvernului, daca nu, nu. In mainile lor si ale consiliilor judetene sta adevarata putere", a spus Oltean, citat de Mediafax.

TROC NEOFICIAL. Deputatul PD a spus insa ca nu s-a discutat oficial pe marginea unui astfel de "troc" intre Coalitia guvernamentala si PSD: "Se discuta doar neoficial, in anumite cercuri. Nu stiu daca se va ajunge la o negociere directa pe aceasta tema. Chiar daca s-ar ajunge la asa ceva, cred ca PSD nu va fi de acord sa-i mentina pe Nastase si Vacaroiu in functii si sa-si piarda puterea locala".

BILE NEGRE PENTRU ADMINISTRATIE IN RAPORTUL DE TARA 2004

# Problemele semnalate in Raportul pe 2003 in domeniul descentralizarii si autonomiei locale raman valabile
# Transferul de responsabilitati catre autoritatile locale nu a fost insotit de un transfer adecvat al resurselor
# Capacitatea de a colecta venituri locale ramane limitata si legislatia care reglementeaza transferurile financiare catre autoritatile locale nu este transparenta si ofera un puternic control consiliilor judetene, in detrimentul celor locale
# Institutiile cu atributii de control al fondurilor publice sunt slabe la nivel local
# Cele mai multe autoritati locale sufera din cauza unei capacitati administrative limitate si fluctuatia functionarilor publici locali este ridicata
# Sistemele de management al resurselor umane sunt subdezvoltate, remuneratia este scazuta si trainingul este limitat
# Sunt inca necesare eforturi majore pentru imbunatatirea managementului financiar (inclusiv colectarea de date reale) si pentru remedierea insuficientei dotarilor de tehnologie a informatiilor si abilitatilor de utilizare
# Gradul destul de ridicat al "migratiei politice", adica schimbarea afilierii de la un partid politic la altul in timpul mandatului, a fost remarcat ca o problema de observatorii internationali
# Un numar de rapoarte independente a indicat o corelatie intre migratia primarilor si alocarea fondurilor interne si UE
# Reformele propuse sunt inca in stadiu de proiect si trebuie asigurata implementarea lor
# Ar trebui imbunatatita considerabil cooperarea intre Ministerul Administratiei si Internelor si Ministerul Finantelor Publice in vederea asigurarii reusitei eforturilor privind reforma

Oltean vs Blaga

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.