Temele Romaniei ca natiune pentru urmatorii zece ani sunt foarte limpezi, a declarat, vineri, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, adaugand ca "pana si presa noastra a reusit sa le fixeze pe agenda publica".

"Temele pe care le avem ca natiune in urmatorii zece ani, sa spunem, sunt foarte limpezi. Pana si presa noastra a reusit sa le fixeze pe agenda publica", a afirmat ministrul, transmite MEDIAFAX.

El a mentionat in acest sens reformarea statului, incepand cu Constitutia. "Trebuie sa reformam statul, incepand cu legea fundamentala, Constitutia, trebuie sa ne reinventam identitatea nationala, rolul institutiilor publice si trebuie, mai ales, sa rescriem, in termenii unui pact social modern, contractul politic intre stat si cetateni", a spus el.

"Vestea buna este ca nu mai suntem singuri sau prinsi in clestele unor imperii, ci actionam ca stat membru cu drepturi, in principiu egale, si putem sa ne prevalam de toate tratatele pentru a cere si oferi solidaritate si pentru a stimula politicile de coeziune", a adaugat el.

Pe de alta parte, ministrul a spus ca unul dintre cele mai "suparatoare" aspecte este legat de incapacitatea Romaniei de a absorbi fonduri structurale.

"O facem intr-o proportie atat de modesta, astfel incat am inregistrat recordul dubios de a fi contributori neti la bugetul Uniunii, fara sa reusim sa capturam aceste enorme resurse pentru a accelera iesirea Romaniei din subdezvoltarea economica. Este un rau structural, mostenit din tranzitie, dar este si un efect pervers al contraselectiei care a operat in constituirea elitelor noastre politice", a spus ministrul.

El a mai spus ca "sloganul liberal «prin noi insine» este mai actual ca oricand". "Este cu totul impropriu sa ne asteptam ca dupa ce ne-am dobandit statutul de stat membru sa fim tinuti de manuta in continuare ca un minor cu probleme", a comentat el.

Citeste si:
Intrarea in Schengen face valuri in politica romaneasca
Intrarea in Schengen face...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.