Deputatii PDL si cei ai opozitiei s-au certat, miercuri, pe tema indemnizatiei de maternitate in cazul familiilor care au mai mult de trei copii, Aura Vasile (PSD) dorindu-i lui Mircea Toader (PDL) "sa poata sa nasca", sa aiba "patru gemeni" si sa-si creasca cu facilitatile de la stat.

Reprezentantii PSD si ai PNL au pledat pentru aprobarea unei propuneri legislative initiate de un senator liberal, care prevedea ca si in cazul nasterii intr-o familie a celui de-al patru copil, mama sa beneficieze de concediu platit timp de doi ani.

"Si cel de-al patrulea copil nascut intr-o familie are aceleasi drepturi ca primul copil nascut, adica mama poate sa stea 2 ani acasa si sa primeasca o indemnizatie egala cu 85% din salariu", a spus Cristina Pocora, aratand ca presedintele Traian Basescu a pledat pentru cresterea natalitatii, transmite MEDIAFAX.

Reprezentantii opozitie au mai spus ca sunt situatii exceptionale, de aproximativ doua mii de familii, care au mai mult de trei copii, mentionand ca, in Comisia de munca, insuti ministrul Muncii, Ioan Botis, a votat proiectul.

Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a spus ca democrat-liberalii nu sustin un asemenea proiect de lege, din cauza resurselor bugetare existente. El a aratat ca prevederea din proiectul de lege ar putea fi inclusa in Codul Social.

Viceliderul deputatilor PSD Aura Vasile a spus ca guvernantii ar dori "sa moara cei batrani", pentru a nu mai plati pensii si sa fie mai putini copii, pentru a nu plati indemnizatii. Ea i-a urat lui Toader "sa poata sa nasca", sa aiba "4 gemeni" si sa-i creasca cu "facilitatile" acordate de stat.

"Domnule deputat, isi doresc sa poti sa nasti, sa ai gemeni si sa cresti patru gemeni cu facilitatile acordate", a spus deputatul PSD.

In final, la propunerea UDMR, cu 78 de voturi "pentru", 67 de voturi "impotriva" si 5 abtineri, proiectul de lege a fost retrimis pentru a treia oara la Comisia de munca a Camerei.

Conform OUG 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, indemnizatia si concediul de maternitate se acorda pentru primii trei copii. Legea 257/2008 care modifica OUG 148/2005, asa-numita "lege a mamelor", a modificat doar cuantumul indemnizatiei, fara a aduce alte completari ordonantei de urgenta.

Citeste si:
Ministrul Muncii: Indemnizatiile pentru cresterea copilului vor fi...
Ministrul Muncii:...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.