Presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, a reactionat, ieri, in termeni duri la ultimele declaratii ale lui Traian Basescu, acuzandu-l pe sefului statului ca minte atunci cand spune ca poate impune organizarea unui referendum pentru reformarea sistemului politic autohton. ,Traian Basescu induce populatia in eroare folosind acest mesaj, dovedind fie ca nu stie sa citeasca legile tarii, fie ca le-a citit, dar minte in mod deliberat", a atacat Nastase.

El a aratat ca, potrivit Constitutiei si Legii referendumului, presedintele nu poate decide de unul singur consultarea populatiei pe tema transformarii actualului parlament bicameral intr-unul unicameral. Potrivit liderului social-democrat, o astfel de initiativa necesita modificarea Legii fundamentale printr-un proiect legislativ care trebuie dezbatut si adoptat de cele doua Camere. Nastase nu s-a oprit insa aici. ,Basescu are mentalitate de braconier, pentru ca nu respecta nici o regula", a plusat el, subliniind ca este inadmisibil ca seful statului sa faca interventii brutale pentru schimbarea presedintilor Camerelor Legislativului. ,Este o adevarata bataie de joc la adresa adevaratelor prioritati ale Romaniei, care vor aduce penalizari in actiunea de integrare a tarii noastre in UE", a mai aratat Adrian Nastase.

Presedintele Camerei a facut publica o statistica privind blocajul in care se gaseste forul elgislativ, aratand ca, incepand din 14 septembrie, dezbaterile la modificarea regulamentului au insumat aproape 40 de ore, din care peste opt ore au fost afectate pauzelor de consultari. "Romania este o tara care inca nu a reusit sa rezolve elementele de baza ale democratiei. Din pacate, acest lucru se percepe din exterior. Stam sa discutam tot felul de teme care ii apar in visele ezoterice ale lui Traian Basescu in drumurile peste Ocean", a mai spus Adrian Nastase.

Presedintele Traian Basescu a invocat, acum doua zile, posibilitatea organizarii unui referendum fie pentru a intreba populatia ce fel de sistem parlamentar doreste, fie pentru a se trece direct la validarea modificarii Constitutiei, dar numai daca ar ajunge la un consens cu partidele parlamentare. Potrivit Constitutiei, pre-sedintele Romaniei poate cere poporului, dupa consultarea parlamentului, sa-si exprime, prin referendum, vointa cu privire la probleme de interes national.

Ordonanta privind organizarea referendumului, la Curtea Constitutionala

Presedintele Traian Basescu a anuntat, inca de acum trei zile, la o discutie cu liderii PD, ca va trimite Curtii Constitutionale proiectul de lege pentru respingerea Ordonantei de Urgenta 99/2005 pentru completarea Legii referendumului. Presedintia doreste astfel sa obtina un punct de vedere al Curtii in legatura cu dreptul constitutional al sefului statului de a organiza un referendum pe probleme de interes national. Juristii de la Palatul Cotroceni considera ca textul constitutional care da dreptul presedintelui Romaniei sa organizeze astfel de consultari populare nu trebuie restrans de nici o lege care sa defineasca "interesul national". Basescu intentiona sa se adreseze Curtii Constitutionale chiar daca Ordonanta de Urgenta 99/2005 era aprobata de Parlament.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.