Europarlamentarul Corina Cretu critica noile declaratii ale lui Laszlo Tokes privind extinderea pretentiilor autonomiste asupra judetelor Bihor si Satu Mare.

"Declaratia domnului Laszlo Tokes confirma, o data in plus, temeinicia motivelor pentru care am cerut demiterea sa din functia de vicepresedinte al Parlamentului European", declara Corina Cretu, care a solicitat, in prima sesiune in plen din aceasta toamna, retragerea calitatii incredintate lui Tokes in fruntea forului europarlamentar de catre Popularii Europeni, inclusiv de reprezentantii PD-L.

"Nu poti inventa tot felul de autonomii aiuritoare, care nu sunt decat unul si acelasi lucru: separatism pe criterii etnice, bazat pe ideea unei superioritati a maghiarilor in raport cu toti ceilalti. Europa are suficiente probleme legate de cresterea xenofobiei, a actelor rasiste, a discriminarii unor minoritati, fara sa mai fie nevoie de "contributia" in materie a unui vicepresedinte al Parlamentului European", subliniaza Corina Cretu.

"Domnul Tokes si-a pierdut, prin activitatea sa inversunata si constanta din ultimii 20 de ani in slujba extremismului de sorginte horthysta, orice credibilitate si orice drept de a arata cu degetul si de a lipi etichete gratuite, de genul "national-comunism" si "nationalist-sovinist", a declarat Cretu. Aceasta sustine ca e ridicol ca intr-o tara ce asigura asemenea standarde democratice minoritatilor nationale sa tipe atat de strident tocmai un semanator de discordie inter-etnica.

Corin Cretu sugereaza si faptul ca europarlamentarul Tokes Laszlo ar trebui sa se preocupe mai mult de gasirea de solutii economice, decat de instigarea la violente in comunitatea romano-maghiara din Romania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.