Traian Basescu s-a adresat marti Parlamentului, acuzand opozitia de populism si decredibilizarea Romaniei.

Suntem in fata unei alegeri decisive, vrem un stat european care sa lucreze in favoarea cetatenilor sau vrem un stat de tranzitie care serveste clientele politica?”, asa si-a inceput Traian Basescu discursul in fata Parlamentului.

Acest a acuzat din nou declaratiile populiste ale opozitiei si a amintit ca in 2007 si 2008 guvernarea a dat romanilor mai mult decat se putea.

Statul nu mai poate da bani functionarilor incompetenti si bolnavilor inchipuiti. Romania nu se mai poate imprumuta pentru a consuma”, a declarat Basescu in fata audientei.

"Criza a fost o oportunitate, ne-a aratat vulnerabilitatile noastre. Trebuie sa le corecta, ceea ce presupune o perioda de austeritate in care fiecare trebuie sa renunte la ceva si sa fim solidari pentru binele tarii", a explicat Traian Basescu.

  • Mita pentru vot

Basescu a acuzat opozitia de cheltuieli nesabuite pentru a “cumpara voturile populatiei”, astfel, presedintele a dat un exemplu legat de ce inseaman sa cheltui “bani pentru voturi”

In 2004 Romania asista social 6.4 milioane cetateni. Din 2004 pana in 2008 Guvernul Tariceanu a ajuns la 13,9 miliane asistati. Este evident ca avem dificultati uriase in a suporta financiar o asemena utilizare a bugetului. Nici acum politicienii care au gresit nu par a fi constinti de ce au facut”, a declarat Basescu.

  • “Nu avem atata saracie in Romania pe cat avem nemunca si abuzuri”, a spus raspicat Basescu de la pupitrul Parlamentului.

Potrivit lui Traian Basescu, Criza a fost accentuata de un deficit de incredere cauzat de discursurile populiste ale opozitiei. Acesta i-a acuzat pe parlamentarii PSD si PNL si de faptul ca nu ar trebui sa se gandeasca la urmatoarele alegeri pe timp de criza. Nici membrii PDL nu au scapat de critica presedintelui. Acesta a explicat ca increderea cetatenilor va veni atunci cand Guvernul va dovedi o mai mare coerenta si o capacitate sporita de a explica politica sa, cand politica economica va fi chibzuita si cetateanul nu va plati ineficienta aparatului de stat.
Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

Presedintele Traian Basescu a declara ca "sunt inca prea multe categorii de venituri exceptate de la impozitare" si prea multi agenti economici care eludeaza obligatiile fiscale.

Seful statului a mai spus ca situatia de criza economica nu justifica neplata datoriilor catre stat, asa cum nici statul nu poate sa nu-si respecte obligatiile.

  • Romania va avea pe 2010 un deficit bugetar de 6,8% din PIB”, a anuntat presedintele.

Traian Basescu a acuzat administratiile publice de excese de cheltuieli prin acordarea de sporuri si acordarea celui de-al 13-lea salariu.

Nu mai putem cheltui mai mult decat producem, nu ne putem imprumuta pentru a consuma”, a repetat Basescu.

  • Sanatatea in "groapa"

In ceea ce priveste sistemul de educatie si cel de sanatate, presedintele a declarat ca acestea nu sunt inca finantate corespunzator, insa a explicat si necesitatea folosirii corecte a finantarilor.
Citeste si:
Traian Băsescu a cerut revizuirea sentinței prin care a fost...
Traian Băsescu a cerut...

Finantarea sistemului Sanitar a crescut de patru ori in ultimii 10 ani, dar serviciile au ramas aceleasi, ceea ce insemna ca bugetul nu este folosit corespunzator”, a spus Basescu.

Presedintele a explicat, din nou, ca trebuie restructurata asistenta sociala si ajutoarele date pentru “incurajarea la nemunca”. Acesta a incurajat legea pensiilor si cresterea varstei de pensionare prin egalizarea dintre femei si barbati.

Basescu a declarat ca cea mai mare problema a Romaniei la ora actuala este slaba absorbtie a fondurilor europene.

Presedintele a adresat un apel la responsabilitate catre toti romanii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.