Societatea civila si parlamentarii Aliantei insista pentru transparentizarea votului in Camera si Senat

Parlamentarii liberali si democrati prezenti la o dezbatere organizata ieri, la Centrul Cultural American, de Institutul pentru Politici Publice (IPP) cu sprijinul Ambasadei SUA la Bucuresti, au promis ca vor pleda pentru introducerea in Regulamentele de functionare ale celor doua Camere a procedurii votului nominal. Procedura votului nominal consta in consemnarea in dreptul numelui fiecarui parlamentar a optiunii sale de vot si publicarea listei nominale cu optiuni in pagina de Internet a respectivei institutii si in Monitorul Oficial.

In campania pe care a initiat-o pentru promovarea acestei practici, initiatorul IPP explica pe intelesul tuturor: "Votul nominal este chiar mai important decat votul uninominal. Astfel, un cetatean acorda un vot unui parlamentar o data la 4 ani. Un parlamentar voteaza de aproximativ 40.000 ori intr-un mandat, pentru proiecte de legi sau alte acte normative. Mai important decat ca parlamentarul sa fie ales nominal este ca voturile sale pe proiecte de lege sa fie cunoscute publicului".

Participantii la discutii - parlamentari, reprezentanti ai Guvernului si Presedintiei, ai societatii civile, experti au sustinut inregistrarea si publicarea votului fiecarui parlamentar, cu scopul de a intari transparenta activitatii deliberative si de a creste responsabilitatea parlamentarilor fata de cetateni. Deputatul PNL Mona Musca a spus ca va sustine introducerea votul nominal in Camera Deputatilor, intrucat electoratul trebuie sa cunoasca cum voteaza parlamentarii.

Pentru implementarea masurii s-a pronuntat si deputatul PD Daniel Buda, acesta argumentand ca parlamentari tineri "nu mai doresc sa fie bagati in acea masa amorfa" a alesilor care au ceva de ascuns. "Inregistrarea voturilor in Parlament este o idee foarte buna, intrucat votantul va avea posibilitatea sa decida daca alesul sau a facut un lucru bun sau nu", a subliniat, la randul sau, invitatul special al dezbaterii, profesorul american David Lublin, expert in sisteme electorale.

Uninominalul duce la fuziune

In cadrul discutiilor a fost abordata si tema votului uninominal, deputatul liberal Cristian Boureanu apreciind ca, in opinia lui, exista 20% sanse pentru introducerea votului uninominal pana la urmatoarele alegeri legislative din 2008. Boureanu a sustinut ca introducerea votului nominal in Parlament nu este eficienta in absenta celui uninominal. "Nu stim cati parlamentari vor vota asa cum le cere constiinta sau electoratul, atat timp cat stiu ca locul lor in Parlament nu depinde de votul cetateanului, ci de relatia pe care o au cu seful direct de partid", a aratat deputatul PNL. El a apreciat ca introducerea votului uninominal ar duce in maximum un an la o fuziune intre PNL si PD, pentru ca in acel moment nu ar mai conta decat primele doua partide de pe scena politica.

Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul Bogdan Olteanu (PNL) a declarat ca ar trebui sa se aiba in vedere o noua modificare a regulamentului celor doua Camere legislative, in special in ceea ce priveste conducerea discretionara a sedintelor parlamentare, problema foarte serioasa care s-a ivit in momentul acutizarii clivajului existent intre opozitie si putere.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.