Premierul Emil Boc i-a cerut ministrului Finantelor, in sedinta de miercuri a Guvernului, ca la elaborarea modificarilor la Codul Fiscal sa aiba in vedere faptul ca Guvernul nu sustine dublarea cuantumului de contributii sociale pentru persoanele platite cu drepturi de autor.

El a sustinut ca proiectul care prevede majorarea CAS pentru persoane remunerate si cu drepturi de autor nu a fost discutat in Guvern.

Premierul a apreciat insa ca acest proiect include si masuri pozitive, precum unificarea bazei de calcul a contributiilor sociale.

"Ultimul proiect de act normativ de modificare a Codului Fiscal, care a fost inaintat de Ministerul Finantelor fara sa fi fost discutat in Guvern chiar daca are cateva puncte corecte - si ma refer aici la unificarea bazei de calcul a contributiilor - celelate elemente, discutabile, nu pot fi acceptate fara a avea in prealabil o informare a membrilor Cabinetului si un punct de vedere final al Guvernului. Spun despre acel proiect ca, desi are multe puncte viabile, cum ar fi baza de calcul a contributiilor care sa fie unificata, din punctul meu de vedere nu sunt de acord cu dublarea pentru anul 2011 a contributiilor de asigurari sociale pentru drepturile de autor. Nu s-a discutat acest lucru niciodata in Guvern si de aceea consider ca dezbaterea publica care va avea loc in continuare pe marginea proiectului sa tina cont de faptul c Guvernul nu si-a insusit punctul de vedere de majorare, in sensul dublarii contributiilor de asigurari sociale pentru drepturile de autor pentru anul 2011. Celelalte componente care vizeaza unificarea bazei de calcul a contributiilor reprezinta un progres, un lucru bun si care poate fi avut in vedere in dezbaterea publica ulterioara", a spus Boc, transmite Mediafax.

El i-a cerut ministrului Finantelor ca la dezbaterea publica a proiectului de modificare a Codului Fiscal sa tina cont ca Guvernul nu sustine dublarea contributiilor pentru drepturi de autor.

Sindicatele si patronatele au ajuns la un acord cu reprezentantii Ministerului Muncii, potrivit caruia persoanele platite pe drepturi de autor potrivit Legii 8/1996, respectiv cele care fac munca de creatie, sa nu mai plateasca CAS, asteaptand acordul ministrului Muncii, Ioan Botis, in acest sens.

Presedintele UGIR-1903 Cezar Corici, a declarat, marti seara, la finalul intalnirii cu staff-ul tehnic al Ministerului Muncii, ca sindicatele si patronatele au convenit cu acesti experti ca pentru drepturile de autor in sensul Legii 8/1996 sa nu se plateasca contributii de asigurari sociale, iar pentru toate celelalte asa-zice contracte de drepturi de autor, "care de fapt inseamna evaziune", sa se plateasca.

Citeste si:
Florin Cîțu, despre un consens în coaliţia de guvernare privind...
Florin Cîțu, despre  un...

Purtatorul de cuvant al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania, Dan Matei Agathon, a declarat, marti, ca a primit garantii de la ministrul Muncii, Ioan Botis, ca nu va fi modificat din 1 ianuarie 2011 cuantumul contributiilor pe drepturi de autor, de la 16,5 la 35%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.