Revolutionarul Sorin Iliesiu i-a trimis presedintelui Traian Basescu un raport care se constituie in prima initiativa concreta de prezentare a dovezilor care pot determina Presedintia sa condamne regimul comunist. La inceputul mandatului sau, presedintele Traian Basescu afirma ca ar condamna comunismul, dupa modelul Holocaustului, daca i s-ar pune la dispozitie dovezi clare in legatura cu genocidul fizic si moral pus in practica de reprezentantii acestui regim.

Revolutionarul si regizorul Sorin Iliesiu, cel care a facut apel si la demararea procesului comunismului, a intocmit un scurt raport, un rezumat al tuturor datelor si informatiilor adunate de-a lungul anilor pentru a-i usura decizia presedintelui Basescu.

Iliesiu arata ca numarul total al detinutilor politici in perioada regimului comunist variaza, fiind estimat intre 500.000 si peste 1.000.000 cazati in peste 230 de locuri de detentie politica.

Datele sunt adunate de la Memorialului victimelor comunismului si al rezistentei de la Sighet, considerat de Consiliul Europei ca fiind printre primele trei locuri de pastrare a memoriei continentului, alaturi de Memorialul Pacii din Normandia si Memorialul de la Auschwitz.

Deocamdata, intentia Presedintiei de a constitui o comisie speciala, pentru elaborarea unui raport care sa constate si sa condamne crimele comunismului, a ramas incremenita in proiect. Raportul pe care Iliesiu il pune la dispozitia administratiei prezidentiale sub titlul "Propunere pentru un viitor Raport oficial solicitat de Presedintele Romaniei Traian Basescu pentru condamnarea comunismului" vine, asa cum sustine si autorul, sa sintetizeze "caracterul nelegitim si criminal al regimului comunist".

Iliesiu trece prin toate etapele formelor de manifestare a puterii si metodelor de reprimare comuniste: de la genocidul politic, care a a avut ca efect extinctia multipartidismului si umplerea inchisorilor cu disidenti politici, pana la cel intelectual, care a afectat capacitatea omului de mai gandi liber ca o ultima forma de rezistenta la dictatura, - totul pe fondul evolutiei relatiilor cu fosta Uniunea Sovietica, de la stat-satelit al Moscovei la tara cu pretentii de independenta in timpul lui Ceausescu.

Falsificarea alegerilor politice din 1946, distrugerea partidelor politice traditionale in anul urmator, instaurarea dictaturii partidului unic, partidul-stat si triumful acestuia odata cu inlaturarea fortata a monarhiei si proclamarea Republicii Populare, Partidul Muncitoresc Roman (P.M.R.), reprezinta tot atatea motive de condamnare a comunismului ca metodele de suprimare fizica si psihica a celor care au avut curajul sa se opuna noului regim.

Aservirea si politizarea Biericii Ortodoxe, interzicerea ritului greco-catolic, nationalizarea si colectivizarea, decimarea tineretului anticomunist si a elitei intelectuale, dar si in propriile randuri, cultul personalitatii si eliminarea celui religios, reprezinta alte "performante" ale comunismului citate in aceasta sinteza, totul culminand cu activitatea Securitatii. Potrivit datelor Memorialului de la Sighet, citate de Iliesiu, "sute de mii de oameni au fost ridicati si trimisi pe diverse santiere de lucru, unde erau supusi unui regim de exterminare prin foame, istovire si umilinta.

Arestarile se faceau pe motive politice: complot, propaganda impotriva regimului, uneltire contra ordinii sociale etc".

Disidentii nu inteleg reticenta Cotrocenilor

Radu Filipescu, presedintele GDS, a declarat ca nu intelege de ce presedintele Basescu refuza in continuare sa dea curs solicitarilor societatii civile de a condamna public comunismul. "Nu inteleg de ce are aceasta retinere si mi s-ar parea o lipsa de responsabilitate daca in continuare nu va da curs acestor invitatii. Este posibil ca aceasta retinere sa fie cauzata de teama ca aceasta decizie sa aiba si alte repercusiuni, precum acordarea unor reparatii chiar daca numai de natura morala", ne-a declarat fostul disident anticomunist.

Sursa: Click.roTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.