Presedintele Traian Basescu i-a invitat aseara la Palatul Cotroceni pe liderii partidelor parlamentare pentru a discuta despre propunerea sa legata de parlamentul unicameral, despre integrarea europeana, dar si despre alte subiecte pe care partidele au considerat necesar sa le abordeze. Primii pe lista consultarilor, PRM si PSD, au declinat invitatia.

Astfel, cei care au deschis discutiile cu presedintele au fost reprezentantii PC, in frunte cu pre-sedinte formatiunii Dan Voiculescu. "Partidul Conservator pledeaza pentru parlament unicameral, dar impreuna cu votul uninominal", a fost raspunsul liderului conservatorilor la propunerile lui Basescu. "Seful statului insa nu este de acord cu votul uninominal", a precizat Dan Voiculescu.

COMISIE

PC s-a pronuntat pentru formarea in cel mai scurt timp a unei comisii constituante care sa lucreze pana in noiembrie anul urmator la proiectul noii Legi fundamentale, care sa contina pe langa schimbarea sistemului parlamentar si introducerea votului uninominal si a unui statut al europarlamentarilor romani.

BLOCAJ

In privinta actualei vieti parlamentare, liderul conservator s-a declarat jenat de ce se intampla acum in cele doua Camere parlamentare. "Va recunosc, mi-este jena, mi-e chiar rusine ca in Parlament lucrurile se desfasoara asa cum s-a vazut. E un blocaj. I-am spus presedintelui ca ar fi obligat ca in perioada imediat urmatoare sa-si manifeste dreptul constitutional de a media intre partide, pentru a rezolva problema blocajului parlamentar", a declarat presedinte PC. Conservatorii au ridicat si problema lipsei de previziune din economia romaneasca. "Am explicat ca in toata lumea exista structuri de planificare, de prognoza, iar la noi aceste lucruri nu exista, motiv pentru care nici hotararile de Guvern nu au un capitol de impact economic si social", a avertizat liderul conservatorilor.

MINORITARII

Dupa ce PNL a refuzat ideea parlamentului unicameral, si reprezentantii minoritatilor nationale, altele decat UDMR, au avut aseara acelasi punct de vedere. Liderul grupului minoritatilor nationale din Camera Deputatilor, Varujan Pambuccian, a aratat ca bicameralismul este util pentru Romania, el pronuntandu-se si impotriva votului uninominal care ar altera vointa electoratului cu pana aprope 40 de procente. Dupa consultarea cu Traian Basescu, si liderul UDMR Marko Bela a aratat ca formatiunea sa este pentru bicameralism si impotriva votului uninominal.

CRITICI

La ora 22:30, ultimii intrati la consultari au fost reprezentantii PD, condusi de pesedintele executiv Adriean Videanu, Emil Boc aflandu-se in SUA. "Asta e in America, a?", a remarcat Basescu pe un ton extrem de familiar. Pe acelasi ton, seful statului "l-a executat scurt" si pe primarul Videanu, reprosandu-i ca "a facut ce a facut si toate televiziunile au dat ca semnarea contractului cu Apa Nova s-a facut in timpul lui Basescu, asa cum a spus Lis". La ora inchiderii editiei, discutiile cu democratii nu se incheiasera.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.