Consilierul prezidential pe probleme de strategie politica, Sebastian Lazaroiu, este de parere ca daca va fi un singur partid dominant in 2012 atunci nu va fi niciunul din cele deja conuscute, iar daca nu va fi un singur partid dominant, atunci vor fi trei.

  • Tabla de sah a politicii

“Pentru a intelege miscarile partidelor pe scena politica in aceasta toamna ar trebui sa plecam de la presupozitia ca toate sunt cu ochii pe 2012. Anul alegerilor. Daca avem datele pe care le au si ei atunci nu ar fi greu sa anticipam mutarile pe tabla de sah a politicii”, explica Lazaroiu pe Madame Blogary.

"Un sondaj foarte recent (nu voi dezvalui numele institutului, daca vrea sa le faca publice, le va face singur), arata urmatoarea distributie a intentiilor de vot: 26%, 26%, 20%, 15%, 7%", dezvaluie acesta in postul sau. Acesta recunoaste ca este o schimbare spectaculoasa fata de sondajele din primavara: 35%, 34%, 20%.

  • Ce a generat miscarea?

Consilierul isi continua povestea, vorbind despre motivele schimbarii:

1. masurile de austeritate – pentru prima oara statul iti ia nu ti mai da (sau iti ia ce ti-a dat, cu toate vinovatiile impartite).

2. aparitia pe scena publica a Partidului Poporului – OTV (un post de televiziune care putea intra lejer in Parlament doar cu audientele pe care le facea).

"Previzibil, PP a schimbat dinamica intentiilor de vot care, imediat dupa anuntarea masurilor de austeritate, prevestea o alta turnura. Daca vreti sa intelegeti mai multe amintiti-va de dinamica optiunilor din 2000. Mai exact, cine scadea atunci cand altcineva crestea", comenteaza Lazaroiu.

Totusi, "ascensiunea PP nu poate fi explicata daca nu luam in considerare contractia uriasa a spatiului de alegere dupa exhibarea cvasi-falimentului bugetar. Increderea in vechile partide si lideri s-a prabusit. PP este, deocamdata, un simptom, nu un efect. Daca stim sa citim cauzele putem intelege mai bine posibilele efecte", adauga acesta.

  • Cele doua posibilitati:

Scufita Rosie 26%
Fetita cu chibrituri 25%
Mos Craciun 23%
Capra cu trei iezi 15%
Citeste si:
Ponta, despre Mirel Palada: Nu am nevoie de un Lazaroiu la Guvern!
Ponta, despre Mirel Palada:...

Sau:

Alba ca Zapada 35%
Scufita Rosie 26%
Fetita cu chibrituri 12%

Mos Craciun 12%
Capra cu trei iezi 8%

“Daca va fi un singur partid dominant in 2012 atunci pot sa va garantez un singur lucru: nu va fi niciunul din cele pe care le stiti deja. Daca nu va fi un singur partid dominant, atunci vor fi trei. Si toate trei personaje de basm”, este concluzia lui Lazaroiu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.