Scandalul sondajelor Gallup-IMAS continua. Alina Mungiu Pippidi, presedintele SAR, revine cu atacuri dure la adresa directorului CURS, Sebastian Lazaroiu, si a directorului IMAS, Mircea Kivu. Mungiu acuza complicitatea acestora la o diversiune care ar fi organizata de PSD.

La ora asta, oamenii obisnuiti nu mai cred in sondaje. Ce sa intelegem din rezultatele saptaminii trecute?

Sa lamurim in primul rind rezultatele. Conform sondajului Gallup comandat de SAR, 49% dintre respondenti au declarat ca vor vota cu Alianta D.A. si aproximativ 3% au enuntat preferinte liberale sau democrate separat. Ne-ar veni mai greu sa facem o predictie daca aceste partide s-ar prezenta separat, dar lectia acestui sondaj este ca majoritatea ii percepe impreuna. Daca se prezinta impreuna pe lista duminica asta, cum intreba sondajul, ar lua in total 52% din voturi. La ora asta, diferenta dintre PSD si Alianta este de vreo 15%. Numai ca diferenta s-ar putea sa nu reziste iernii. IMAS a prezis o diferenta mult mai mica intre cele doua forte politice principale si o reducere foarte rapida. Si eu cred ca Alianta va scadea, dar nu ca PSD creste. Nu creste, deocamdata.

"Am stricat un mecanism de diversiune al PSD"

De ce credeti ca PSD a reactionat atit de violent fata de acest sondaj, cerind sa fiti pusa sub acuzare penala?

Pentru ca, din intimplare, sondajul nostru a stricat un mecanism de diversiune bine pus la punct, materializat in acea zi printr-un sondaj IMAS. Acest mecanism urmareste sa-i deruteze pe liderii politici, dind impresia ca Alianta s-a prabusit din august incoace, dat fiind ca liderii PSD se tem teribil ca Alianta sa nu ii oblige la alegeri anticipate acum, pina in Craciun, cind ar fi conjunctura cea mai favorabila pentru Alianta. Dnii Hrebenciuc si Nica au afirmat ca as fi facut sondajul in iulie si ca l-am comunicat in septembrie. Pe urma au zis ca i-a intoxicat careva. Alin Teodorescu, proprietarul IMAS, uitind ca agentia, acum trei luni, inca mai cerea scuze pentru diversiunile de anul trecut, prin vocea domnului Kivu, a venit cu ideea ca o fi o eroare de chestionar. S-a fabricat un comunicat scris de IMAS si semnat de cineva de la Gallup prin telefon, in numele altcuiva, fara macar sa se compare esantioanele, in care s-a ajuns la concluzia ca diferentele de peste 10% sint normale prin diferente de context, ceea ce e fals. Tot sociologii PSD s-au gindit sa convoace SORMA, o uniune profesionala dominata de ei, ca eventual sa obtina si un ucaz ca de aici inainte doar sondajele aprobate de PSD pot vedea lumina tiparului. Pe scurt, in modul cel mai agresiv, PSD incearca sa monopolizeze piata de opinie publica, fie intimidind pe cine poate fi intimidat, fie achizitionind pe cine e disponibil.

"Lazaroiu este agentul de influenta al PSD"

Dar au fost si opinii independente care au fost foarte critice, a directorului CURS, Sebastian Lazaroiu, de exemplu.

Dl Lazaroiu a fost parte, nu arbitru in acest litigiu, si nu e prima data cind actioneaza ca agent de influenta al PSD. Dl Hrebenciuc l-a adus prima data in sprijinul lui anul trecut, cind SAR a publicat un sondaj care prezicea ca PSD ar putea pierde localele. Dl Lazaroiu a intervenit intr-o emisiune TV pe linga dl Hrebenciuc si a demontat sondajul nostru, legindu-se de tot felul de detalii nesemnificative. Au venit localele si s-a vazut ca noi am avut dreptate. Pe urma, am mai avut alte incidente, pentru ca eu am renuntat la vechea colaborare dintre SAR si CURS. A fost foarte buna pe vremea cind CURS nu era condus de dl Lazaroiu. Ani de zile, asta a mers fara probleme. Rezultatele erau plauzibile. Cind Lia Roberts, in 2004, a luat 10% si dl Seres a luat-o pe urmele ei, desi lumea nici nu stia cine este, am inceput sa dau inapoi. Atunci, eu am comunicat CURS ca, atita vreme cit agentia e condusa de dl Lazaroiu, nu mai lucrez cu ei. La inceputul acestui an mi-au propus sa facem sondaje politice regulate, in care SAR ar fi putut plati simbolic, altii ar fi dat banii, dar noi le-am fi luat pe numele nostru, si am refuzat. Va dati seama ce putea iesi. Dupa aceea, dl Lazaroiu a scris un material de rea-credinta legat de statistica fraudei electorale, pe care eu l-am demontat. Interventiile de acum sint iarasi tendentioase. Dl Lazaroiu, in graba de a lovi in Gallup ca le-au luat contractul cu noi si in noi ca il sabotam, a spus ca am adunat de mai multe ori votantii pentru Alianta, ceea ce e fals. La fel, a mai spus alte prostii metodologice, cum ar fi ca directia perceputa e influentata de vot, de fapt e invers, votul e influentat de directie. De asta nu publica dl Lazaroiu in jurnale de sociologie internationale, unde noi, cei de la SAR, publicam, ca are asemenea idei originale si cind face modele nu ii e clar care e cauza si care efectul. Asta tine numai la jurnalistii romani, care nu au de unde sa se priceapa.

Asta e o atmosfera de campanie electorala. Ce se va intimpla mai departe?

SAR ii va actiona in instanta pe toti cei care au spus prostii constient zilele astea si au cerut sa ma duc eu la puscarie, au probat deci intentia de a face rau. Daca erau la putere, poate trimiteau si politia, cum
au facut la Ciuvica.

Kivu si Lazaroiu: "Alina Mungiu habar n-are de sondaje"

Sociologii Sebastian Lazaroiu (CURS) si Mircea Kivu (IMAS) ii contesta Alinei Mungiu competenta sociologica. Acestia spun ca pentru Alina Mungiu a devenit o obisnuinta sa modifice datele sondajelor pe care le prezinta.

"Relatiile dintre SAR si CURS s-au racit in martie 2004. Am facut un sondaj pentru SAR si ei au modificat datele scazind cifra care indica optiunile de vot pentru PSD si marind cifra care indica optiunile pentru Alianta D.A. Doamna Mungiu a recunoscut public atunci ca a modificat datele sondajului CURS si apoi a intrerupt colaborarea cu noi", a replicat Sebastian Lazaroiu, directorul CURS.

Legat de afirmatia conform careia directorul CURS ar fi suparat pe SAR pentru ca a intrerupt contractul, Lazaroiu spune ca "sondajele cu SAR reprezentau o pondere nesemnificativa pentru CURS".

Lazaroiu: "Multe prostii se fac din incompetenta"

"Doamna Mungiu afirma ca noi le-am pretins sa accepte sa fie clientii oficiali ai unor sondaje CURS care in realitate sa fie platite de altcineva. Este o minciuna. Nu s-a intimplat asa ceva", a spus directorul CURS.

Acesta precizeaza ca nu a acuzat SAR, ci Gallup pentru erori de metodologie. "SAR nu are competente pe sondaje. Multe prostii se fac nu din dorinta de manipulare, ci din incompetenta. Ea spune ca e singurul sociolog roman cu recunoastere internationala. Dar ea nici nu e sociolog. Dinsa a terminat medicina si eu sociologia, asa ca ce sa mai vorbim de competenta", a declarat Sebastian Lazaroiu.

Directorul CURS i-a remintit Alinei Mungiu "ca anul trecut au fost oameni care au afirmat despre ea ca a fost agentul lui Hrebenciuc, ca s-a folosit de ea pentru a bloca introducerea votului uninominal". "Unii m-au numit agentul lui Basescu. Altii, agentul PNL. Ea, agentul lui Hrebenciuc. Toti cei care vor sa compromita pe cineva leaga persoana respectiva de Hrebenciuc", a replicat directorul CURS.

Kivu: "Mungiu a falsificat un sondaj CURS"

La rindul sau, Mircea Kivu, directorul IMAS, spune ca "afirmatiile Alinei Mungiu nu au nici un fel de baza". "Nu cred ca din partea doamnei Mungiu exista buna credinta. A falsificat anul trecut un sondaj CURS. Si astea sint fapte. Si daca e vorba de fapte, dinsa are de dat raspunsuri. Restul sint procese de intentie. Diferentele dintre sondajul Gallup si cel IMAS provin din faptul ca doamna Mungiu a folosit o metodologie neortodoxa. Tine de stiinta. Iar doamna Mungiu habar nu are de tehnica cercetarii opiniei publice. Am inteles de la Gallup ca metodologia le-a fost impusa de client, adica de SAR. Cind am stabilit cu cei de la Gallup sa ne intilnim pentru a explica diferentele, am chemat-o si pe doamna Mungiu. Dinsa a refuzat, spunind ca nu are timp. Dar vad ca are timp de teorii ale conspiratiei", a explicat Mircea Kivu. Deputatul PSD, Alin Teodorescu, nu a vrut sa faca "nici un comentariu pe vorbele spuse de doamna Mungiu".

Gallup se disociaza de SAR

Gallup contesta comunicatul de disculpare trimis de SAR in care se preciza ca nu exista nici o eroare sociologica si se practica adunarea optiunilor pentru o alianta cu cele pentru partide, separat. "Comunicatul SAR-Gallup care a aparut prin presa simbata a fost intr-adevar trimis de SAR, insa noi l-am primit dupa ce a fost facut public. Nu ne asumam nimic din acel comunicat, urmind sa luam o decizie in ceea ce priveste calea pe care vom actiona impotriva clientului care a facut acest lucru", se arata intr-un comunicat Gallup.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.