Oameni numiti in vremea PSD rezista si acum in functii importante

Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu nu sunt singurii pesedisti care ocupa functii importante in stat, desi nu mai sunt la putere. In guvern si la presedintie exista oameni numiti in functii de PSD, care au rezistat alternantei la putere.

Doi consilieri ai PSD la Cotroceni

La aproape zece luni de la preluarea mandatului de catre Traian Basescu, la Palatul Cotroceni se regasesc doi consilieri mosteniti de la fostul presedinte Ion Iliescu: Gheorghe Angelescu, seful Cancelariei Ordinelor, si Dan Vuerich, seful de personal de la Palatul Cotroceni. Cei doi sunt pesedisti cu state vechi. Angelescu este chiar membru fondator al PDSR. In perioada 1992-1993, a fost ministru al tineretului si sportului. Lucreaza la Palatul Cotroceni din 2000, cand a renuntat la statutul de membru PDSR. Dan Vuerich, seful Departamentului de personal de la Palatul Cotroceni, a fost un apropiat al fostului presedinte Ion Iliescu.

Fost consilier parlamentar la PSD, Vuerich lucreaza in Administratia Prezidentiala din 2000.
Presedintele Traian Basescu si-a plasat oamenii de incredere in posturile-cheie ale Administratiei Prezidentiale, dar nu a fost deranjat de ramanerea in functii a personalului tehnic, respectiv a oamenilor care administreaza efectiv presedintia. Surse din Administratia Prezidentiala spun ca Traian Basescu nu intentioneaza deocamdata sa faca vreo schimbare.

"Eternul" Mihnea Constantinescu

La guvern, de mentionat ar fi cazul lui Mihnea Constantinescu, fostul sef de cabinet al lui Adrian Nastase. La sfarsitul lui 2004, el a parasit executivul odata cu fostul premier, dar a fost readus in guvern dupa numai cateva luni de Dorel Sandor, strategul de imagine al lui Tariceanu, pe aceeasi functie pe care a detinut-o si in vremea lui Nastase: sef de cabinet al primului-ministru. Surse din Palatul Victoria afirma ca Mihnea Constantinescu i-a fost prezentat lui Tariceanu drept "un profesionist", un diplomat de cariera, capabil sa il ajute pe acesta in special in planul politicii externe. Inainte de a lucra pentru Adrian Nastase, Mihnea Constantinescu a fost seful de cabinet al lui Petre Roman, pe vremea cand acesta a detinut functia de ministru de externe.

Un alt personaj care a reusit sa se mentina o buna bucata de vreme la post dupa schimbarea guvernului este Octavian Costescu. Dupa ce a guvernat Administratia Vaii Jiului, atat de bine incat aceasta a fost desfiintata pentru ineficienta, Costescu a fost rasplatit de fostul premier PSD cu un post de consilier de stat. El a fost inlaturat abia saptamana trecuta, la cateva zile dupa ce Partidul Democrat a reclamat public mentinerea in aparatul administrativ a unor oameni sustinuti si promovati de PSD. Niciunul dintre cei sus-mentionati nu au dorit sa faca vreun comentariu in legatura cu prezenta lor in aparatul administrativ al presedintiei sau al guvernului.

Cazuri speciale

In preajma presedintelui Traian Basescu se afla doi oameni numiti in functii pe vremea PSD. Este vorba despre Viorel Barloiu, secretarul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), si de Gabriel Naghi, directorul Serviciului de Protectie si Paza (SPP). Cele doua cazuri sunt unele speciale insa pentru ca ambii sunt militari. Ei pot fi inlocuiti prin decizia CSAT, lucru care nu s-a intamplat insa pana in prezent.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.