Inundatiile au adus si o noua moda: imagine pe seama sinistratilor

Inundatiile care au afectat aproape toata tara in acest an au fost speculate de o buna parte din politicieni. Calamitatile le-au dat ocazia de a-si drege imaginea publica. Cu toate ca o parte din aceste vizite si-au dovedit utilitatea, iar localnicii au fost ajutati cu promptitudine, dezastrele din ultima vreme au scos la iveala si o alta fata a abundentei de gesturi caritabile. Reporterii care au relatat din zonele afectate de inundatii au adunat, pe parcursul acestui an, o colectie de intamplari din care se vede cum diversi politicieni si reprezentanti ai autoritatilor au incearcat sa forteze mediatizarea lor folosindu-se de evenimente in desfasurare.

Fac podul din vizite

ELICOPTERUL-MACARA. Cel mai mediatizat exemplu este podul rupt de Siret in dreptul localitatii Maracineni, vizitat de peste 11 ori de Traian Basescu si de 6 ori de Calin Popescu-Tariceanu.

Presedintele explica cea mai recenta prezenta la fata locului astfel: "Cel mai important lucru e ca oamenii sa nu aiba senzatia ca sunt singuri in fata necazului. Nu eu fac podul. Am venit de 15-20 de ori aici, dar nu am dat nici o lopata, insa e important ca oamenii sa aiba senzatia ca nu sunt singuri".

Desi presedintele si-a explicat astfel desele vizite, ele au fost intotdeauna precedate de comunicate de presa si apoi filmate, difuzate si relatate pe larg. Asta in conditiile in care exista o firma care a castigat licitatia pentru reconstructia acestui pod, iar prin contract s-a stabilit un termen-limita pentru darea in folosinta. Analistii au atras atentia ca politicienii deja abuzeaza, iar Maracineni s-a transformat dintr-un loc calamitat intr-un obiectiv turistic.

EROUL CU BARCA. In timpul inundatiilor din judetul Vrancea, produse la mijlocul lunii iulie, Marian Oprisan (foto), presedintele consiliului judetean, a salvat mai multi sateni din mijlocul apelor folosind o barca cu motor proprietate personala. Actiunea lui Oprisan ar fi fost laudabila in totalitate daca gestul sau nu ar fi fost dublat de faptul ca in operatiunea de salvare politicianul a luat in barca si un ziarist de la "Monitorul de Vrancea". A doua zi, in paginile publicatiei amintite, Oprisan era prezentat drept "erou salvator", fiind citat si unul dintre satenii care fusese salvat: "Tot Vadu Rosca este sub apa! Probabil, sau mai mult ca sigur, o sa fie salvati de domnul Oprisan cu barca".

SAMARITEANUL "CONSERVA". Mihai Stanisoara, deputat PD, a invitat la mijlocul lunii septembrie ziaristii din presa locala, prin intermediul biroului de presa, sa-l insoteasca in localitatea Corcova, judetul Mehedinti. Deputatul urma sa faca un transport de ajutoare catre sinistrati si a tinut sa fie inconjurat de reporteri.

Reprezentantii presei au vazut ca, de fapt, deputatul le-a dus localnicilor doar cateva conserve si paini - foarte putine -, iar sinistratii au reclamat ca pe langa faptul ca au fost putine, conservele s-au si stricat a doua zi. Deputatul a fost fotografiat si filmat, iar postul de televiziune local pe care-l controleaza a difuzat gestul lui.

Ajutoare cu sigla partidului

MICROBUZUL ELECTORAL. Si PPCD si-a facut campanie pe seama sinistratilor. Pentru a colecta ajutoare au fost folosite doua microbuze tapetate cu afisele partidului si ale lui Gheorghe Ciuhandu (foto). Automobilele au strabatut judetul Timis in lung si in lat, iar Liderul PPCD Timis, Marius Popovici, totodata vicepresedinte al consiliului judetean, si-a facut o intensa reclama dupa ce a adus din Germania ajutoare pentru sinistratii din Banat.

SINISTRATI, DAR CU PRESA. In Moldoveni, Ialomita, localitate rupta de lume timp de o zi, sinistratii refugiati la fostul canton s-au plans ca, dintre oficialitati, i-a vizitat doar prefectul Marinica Cazacu: a venit, a vazut ca nu e presa prezenta, le-a marturisit satenilor ca nu-i poate declara sinistrati si a plecat.

SACUL MEDIATIC. Si primarul sectorului 2 al Capitalei, Neculai Ontanu, a aparut "pe sticla" in timp ce punea mana la construirea unui dig pe Plumbuita. A fost floare la ureche pentru masinaria de imagine a primarului ca acesta sa fie filmat in timp ce cara saci cu nisip. Un gest deloc surprinzator pentru un primar care era fotografiat, candva, in chimono si "mangaiat" de un cotidian cu porecla "Ontanu-san".

Basescu si Katrina

Traian Basescu ar fi putut ajunge si la New Orleans, in cadrul vizitei pe care a facut-o in Statele Unite. Desi nu se afla in program, aceasta idee a fost luata in calcul de stafful sau. Vizita in America s-a suprapus cu criza declansata de trecerea uraganului Katrina, iar aeronava prezidentiala, in care se aflau mai multi ziaristi romani, ar fi trebuit sa faca o escala la New Orleans pentru a lasa unele ajutoare. Purtatorul de cuvant al presedintiei, Adriana Saftoiu, ne-a confirmat ca a fost o idee luata in seama la Cotroceni. "Nu s-a lucrat pe ea intrucat programul era deja aglomerat si nici timp efectiv pentru strangerea de ajutoare nu mai era", ne-a spus Saftoiu.

"Politicienii nostri abuzeaza"

Analistul politic Cristian Parvulescu crede ca politicienii fac astfel de gesturi "pentru a dovedi ca nu exista nicio prapastie intre ei si popor si, mai mult, ei sunt generatori de solidaritate". "De fapt, este o buna ocazie de campanie electorala si nici macar nu sunt originali, pentru ca astfel de gesturi se fac si in alte tari. In 2002, Gerhard Schroeder si-a pus cizmele de cauciuc la Dresda si a castigat alegerile. Politicienii nostri nu inteleg insa ca au ajuns sa abuzeze, iar podul de la Maracineni ar trebui facut obiectiv turistic", ne-a declarat Parvulescu.

George Bush, poze cu uraganul

Editorialistii americani au lansat o dezbatere despre utilitatea vizitelor lui George W. Bush in zona afectata de urgranul Katrina. Dan Froomkin, in "Washington Post": "Ajuta vizitele sale la reconstructie? Evident sunt, in mare parte, vizite de imagine, ca sa arate ca se implica...". Totusi, jurnalistul scrie ca deplasarile sunt utile daca presedintele a invatat ceva din ele si daca i-au influentat deciziile. Aceasta este dezbaterea reala, si nu aspecte "facile" de genul celei referitoare la cat combustibil a cosumat pentru a zbura la New Orleans, scrie Froomkin.
salvatorul de copii

Cum se deturneaza o inundatie

"Poze, poze!", striga un barbat catre oficialitatile constantene venite in Tuzla calamitata
Inundatiile care au ravasit cateva localitati de pe litoral le-au dat prilejul "baronilor" de Constanta sa pozeze in salvatori. "Ma aflu intr-o situatie de urgenta, unde ajut niste copii din Costinesti", spunea Nicusor Constantinescu (PSD), presedintele consiliului judetean, contactat telefonic de EVZ in ziua dezastrului. A doua zi, in cotidianul "Telegraf", controlat de Radu Mazare, in paginile dedicate inundatiilor de pe litoralul Marii Negre era publicata o fotografie a lui Constantinescu la Costinesti. "Salvatorul" isi lauda reactia "prompta" de la inundatii.

Localnicii din Costinesti au relatat reporterilor EVZ ca cei douazeci de copii inconjurati de ape in gradinita comunei au fost salvati de sateni, de fapt, si nu de fortele de interventie sau de reprezentantii autoritatilor judetene care au ajuns mai tarziu. Locuitorii s-au declarat nemultumiti de faptul ca fortele de interventie si autoritatile si-au clamat succesul operatiunii in presa.

Scena elocventa, de aceasta data la Tuzla, a doua localitate afectata grav de inundatii: un barbat le striga oficialilor veniti in inspectie la locul dezastrului "Poze, poze!". Sefii judeteni si ai marinei militare se plimbau flancati de ziaristii din presa locala care au fost adusi la Tuzla cu un microbuz, special pentru a relata cum autoritatile locale viziteaza localitatile sinistrate.

O barca a fost pregatita pentru operatorii de televiziune. Era a doua zi dupa inundatii, iar oamenii din Tuzla ii vedeau pe responsabilii locali doar ca pe niste politicieni in cautare de imagine.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.