Consiliul National al Secuilor (CNS) a protestat, ieri, fata de respingerea, de catre Comisia pentru Administratie Publica din cadrul Camerei Deputatilor, a proiectului CNS privind autonomia Tinutului Secuiesc, apreciind ca avizul negativ este "incompatibil cu principiile si cu practicile unui stat de drept", informeaza Mediafax.

Presedintele Consiliului, Csapo Jozsef, sustine ca avizul negativ a fost dat de catre Comisie fara o dezbatere prealabila. La randul lui, Relu Fenechiu (PNL), presedintele Comisiei, a declarat ca membrii acesteia au respins acest proiect deoarece il considera impotriva Legii Fundamentale si pentru ca avea aviz negativ din partea Curtii Constitutionale. Proiectul respectiv urmeaza sa fie analizat de plenul Camerei Deputatilor, votul Comisiei fiind consultativ.

"Impotriva avizului negativ a votat un singur membru, deputatul UDMR de Covasna, Antal Arpad Andras, care a actionat, astfel, conform dorintei Secuimii. S-a abtinut de la vot deputatul UDMR de Salaj, Seres Denes, secretarul Comisiei, care prin atitudinea lui s-a asociat cu cei care de 86 de ani priveaza comunitatea maghiara din Transilvania de drepturile de baza ale omului", sustine liderul CNS, Csapo Jozsef.

Marko s-a suparat

Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat miercuri ca discutiile aprinse din Senat pe marginea Legii minoritatilor n-au vizat proiectul de lege, ci o incercare de a mai amana dezbaterile privind proiectul de modificare a regulamentului celor doua Camere ale Parlamentului. "Constat cu regret ca inca se mai lanseaza atacuri voalate sau mai putin voalate antimaghiare si antiminoritare pe marginea acestui proiect de lege, in timp ce dezbaterile generale privind proiectul nici nu au inceput. Ar fi bine daca am reusi sa depasim astfel de retorici", a mai aratat vicepremierul.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.