Deputatul liberal Raluca Turcan si Valentin Iliescu (PD) au prezentat ieri ultima varianta a viitoarei legi de organizare si functionare a SRR si TVR
Ultima varianta a propunerii legislative aduce modificari substantiale structurii viitoarelor Consilii de Administratie la posturile publice de radio si televiziune. Astfel, cinci membri ai CA vor fi propusi de partidele parlamentare, unul de catre minoritati, unul de catre Presedintia Romaniei si patru de catre organizatiile societatii civile. Angajatii celor doua posturi vor avea doua locuri de observatori in CA. Mandatul celor 11 membri nu va fi uniform, unii avind mandat pe trei ani, altii pe patru ani, iar restul un mandat de 6 ani. Cei care vor avea mandate mai scurte vor fi stabiliti prin tragere la sorti, la expirarea mandatului urmind sa fie desemnati alti candidati. "Am ales aceasta varianta similara CA al CNA, pentru ca la ei a dat rezultate. Schimbarea puterii politice nu va mai influenta componenta CA", ne-a declarat Valentin Iliescu.

Ceea ce este interesant este faptul ca nu se va tine cont de algoritm pentru candidatii propusi de partidele politice. "Criteriile de competenta vor fi decisive in desemnarea candidatilor in comisiile de cultura", a precizat Vasilescu, care a adaugat ca un partid ar putea avea doi sau chiar trei membri in CA si un alt partid, nici un membru. Este greu de crezut ca o astfel de varianta de selectare va fi si votata in Parlament. Oricum, legea prevede votul a 2/3 dintre parlamentari pentru validarea membrilor CA. Din estimarile autorilor propunerii legislative, aceasta ar trebui sa fie adoptata de Parlament in primavara viitoare.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.