Ambasadorul Marii Britanii in Romania, Quinton Quayle, a declarat, ieri, la o conferinta privind dezvoltarea resurselor umane in cadrul administratiei publice, ca Romania nu are in prezent o administratie calificata, competenta si impartiala, transmite Mediafax. "Romania trebuie sa fie activa in toate domeniile de activitate ale Uniunii Europene si in acest scop are nevoie de o administratie publica calificata, competenta si impartiala. Dar se intampla oare acest lucru? Sincer sa fiu, raspunsul este «nu». Dar vreau sa raspund intr-un mod pozitiv si sa spun «inca nu»", a declarat ambasadorul Marii Britanii, tara care detine actualmente presedintia Uniunii Europene.

Quinton Quayle a mentionat ca in sistemul administratiei publice s-au intregistrat si progrese. El a enumerat crearea sistemului integrat al functionarilor publici, adoptarea codului etic, precum si instituirea procedurilor mult mai transparente de selectie si de dezvoltare a carierei in acest domeniu. "Dar Romania trebuie sa se miste mai repede, sa mearga mai in profunzime si sa fie mai radicala. Este nevoie urgenta de functionari publici eficienti, care sa contribuie la integrarea cu succes", a adaugat Quayle.

Rezistenta vechii generatii

El a precizat ca in Romania exista "un fel de rezistenta" fata de nou-veniti si fata de tanara generatie, care vrea sa se distanteze de "vechiul mod de a face lucrurile". Quinton Quayle a precizat ca aceasta rezistenta vine din partea unor membri ai vechii generatii, care sunt tributari unor "obisnuinte" si care privesc schimbarea mai degraba ca pe o amenintare decat ca pe o oportunitate. "Mi-e teama ca o parte dintre ei (n.r. - dintre membrii vechii generatii) lucreaza mai degraba pentru propriile interese, decat pentru cele ale Romaniei", a subliniat Quinton Quayle, adaugand ca, in calatoriile sale prin Romania, a "avut sentimentul" ca la nivel local mai exista inca "mentalitatea de gasca". "Ii poti vedea pe presedintele Consiliului Judetean, pe primar si pe prefect luand cina impreuna, deseori cu oameni de afaceri importanti, cu proprietari ai institutiilor mass-media locale. Se creeaza astfel un cerc vicios, unde fiecare protejeaza interesele celuilalt", a declarat Quinton Quayle. "Jurnalistii, atat la nivel local, cat si central, trebuie sa fie liberi de orice influenta politica. Nu este permis ca interesele economice sa dea tonul modului in care presa scrie despre stirile zilei. Acest lucru dauneaza procesului democratic si face ca actele de coruptie si practicile suspecte sa nu fie aduse la lumina", a evidentiat Quinton Quayle.

El a precizat ca in Romania exista prea multa toleranta fata de birocratie si a adaugat ca ar dori sa vada o schimbare "sincera" in felul in care se redistribuie bugetele si puterea de decizie in administratie, de la nivel inalt, la nivel intermediar sau local. "Uneori ai impresia ca formalitatile administrative exista pentru ca trebuie sa existe, si nu pentru ca ar avea vreun rol", a spus ambasadorul britanic.

Romania are nevoie de functionari publici eficienti

Quinton Quayle a subliniat, de asemenea, ca Romania are nevoie urgenta de functionari publici eficienti, care sa contribuie la succesul integrarii europene, mai ales in domeniul alocarii fondurilor structurale, pentru a asigura utilizarea la maxim a acestora.

Ambasadorul a mentionat ca este prematur sa se speculeze in acest moment asupra concluziilor raportului Comisiei Europene si asupra reactiilor Consiliului European. El a adaugat ca succesul integrarii la 1 ianuarie 2007 depinde "in foarte mare masura" de Romania. "Repet, sper ca Romania sa devina stat membru UE la 1 ianuarie 2007", a spus Quayle, adaugand ca intrebarea esentiala vizeaza situatia Romaniei la momentul aderarii.

"Nu vreau sa zugravesc o imagine prea pesimista deoarece, pe ansamblu, sunt optimist. Cred ca Romania se schimba si, de asemenea, si administratia publica", a conchis Quinton Quayle, adaugand ca "Romania merita sa devina un stat membru al UE si acesta este, cu siguranta, si scopul presedintiei britanice".

In aceeasi ordine de idei, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, a precizat ca Romania poate deveni un membru de succes al UE, daca poate derula reforma administratiei publice. El a adaugat ca este nevoie ca membrii importanti ai administratiei publice din Romania sa inteleaga importanta delegarii de autoritate. "Daca nu ai oamenii necesari, care sa stie ce sa faca si care sa beneficieze de un grad de autonomie, atunci noile structuri nu mai au nici un sens", a adaugat Scheele. El a precizat ca in Romania termenul pentru desemnarea membrilor administratiei publice este cel de "functionari de stat" sau "functionari publici". "Poate ar trebui sa traduceti direct termenul englezesc «civil servants»", a adaugat Scheele, mentionand ca functionarii publici ii servesc de fapt pe cetateni.

"Sed lex" ameninta cu proteste

Functionarii publici bucuresteni ameninta ca vor declansa proteste mergand pana la greva, daca Executivul nu va raspunde cererilor lor privind cresterea salariilor, un program de munca mai scurt si modificarea procedurii de avansare. Luminita Simache, presedintele Filialei Bucuresti a Aliantei Federative a Functionarilor Publici "Sed Lex", a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca aceste nemultumiri se regasesc in randul angajatilor de la Garda de Mediu, Inspectia Muncii, Directia de Statistica, Vama, directii de finante si casele de pensii.

Potrivit acesteia, functionarii publici si personalul contractual cer o marire a salariilor cu 50%, avand in vedere ca veniturile lor au crescut mult mai putin decat tarifele la utilitati si preturile produselor de baza. Liderul sindical a invocat si prevederile Legii 188/1999, care nu le permite functionarilor publici sa aiba un alt loc de munca ori sa desfasoare activitati aducatoare de venituri, ei fiind obligati sa traiasca doar din salariu. Functionarii publici se considera cea mai defavorizata categorie sociala, avand un salariul mediu net de 480 de lei noi, cu 200 de lei mai putin decat salariu mediu pe economie. In aceeasi situatie se gaseste si personalul contractual din institutiile statului (angajati care nu sunt functionari publici), salariul lor fiind cu 300 de lei noi mai mic decat cel mediu pe economie.

Legea 188/1999 genereaza nemultuniri si in ceea ce priveste avansarea in functii a functionarilor publici, lucru posibil doar daca un post ramane vacant prin deces, transfer sau demisie ale ocupantului. Alianta Functionarilor Publici a cerut modificarea acestei legi si stabilirea unui sistem tip cariera care sa permita angajatilor avansarea pe criterii de vechime si in raport de rezultatele profesionale. Luminita Simache a cerut si anularea HG 1723/2004, care stabilea programul de lucru al functionarilor. Potrivit liderului sindical, angajatii sunt obligati sa presteze ore suplimentare patru zile pe saptamana, uneori fara nici un fel de remunerare.

Volumul mare de munca scade calitatea prestatiei functionarilor publici, angajatii avand un randament scazut. Cererile privind majorarea salariului si modificarea procedurii de avansare si a programului de lucru au fost transmise Executivului. In cazul in care Guvernul nu va raspunde acestor cerinte, functionarii publici bucuresteni vor organiza un miting de protest, urmat de o greva de avertisment si apoi de greva generala.

Autoritatile dau dreptate UE

Ca reactie la declaratiile reprezentantilor europeni in Romania, Liviu Radu, secretar de stat pentru Reforma in Administratia Publica a spus ca afirmatiile ambasadorului Marii Britanii sunt, in mare masura, corecte: adica Romania nu are o administratie publica competenta si impartiala. In ceea ce priveste rezistenta "vechii garzi", Liviu Radu ne-a declarat ca aceasta exista, dar in anumite contexte si sub diverse abordari. "Unii dintre membrii "vechii garzi" chiar au dovedit ca pot sa se schimbe", a declarat secretarul de stat in MAI. El nu a infirmat existenta "spiritului de gasca" la nivel local. "Probabil ca exista, dar, personal, nu pot da exemple, pentru ca, in primul rand, ar trebui probate", a mai spus Liviu Radu.

El a precizat ca una dintre problemele administratiei romanesti o reprezinta orientarea insuficienta a functionarilor spre problemele cetatenilor, dandu-i, astfel, dreptate lui Jonathan Scheele. Pentru ca lucrurile sa se indrepte in acest sens, chiar se lucreaza la imbunatatirea sistemului de selectie a functionarilor, concomitent cu imbunatatirea sistemului de salarizare. In plus, se lucreaza la promovarea unor instrumente moderne, cum ar fi planificarea strategica, evaluarea performantelor, simplificarea administrativa, e-administratie. De asemenea, un punct important al analizelor se refera la responsabilizarea administratiei locale prin procesul de descentralizare.