Raportorul pentru Bulgaria, Jeffrey van Orden, a declarat in Parlamentul European (PE), ca unele state, in special Germania, incearca sa obtina o amanare a procesului de extindere a UE, fara a spune daca se refera la valul pe care il compun Bulgaria si Romania sau la posibilele urmatoare extinderi ale organizatiei catre Balcanii de Vest si Turcia.

Jeffrey van Orden a mai afirmat ca exista mari presiuni asupra Comisiei Europene pentru a fi mai critica in evaluarile sale fata de progresele Bulgariei, dar nu a mentionat sursa presiunilor. Principalul obiectiv al observatorilor bulgari la PE, in opinia sa, este de a-i face constienti pe concetatenii lor de necesitatea urgenta a indeplinirii tuturor cerintelor impuse de UE si de a impulsiona actiunea guvernului de la Sofia.

Totusi, cancelarul in functie al Germaniei, Gerhard Schroeder, a tinut sa le transmita observatorilor din cele doua tari ca tara sa sustine integrarea celor doua state pentru 1 ianuarie 2007, dar acestea trebuie sa continue sa-si indeplineasca obligatiile asumate pentru ca altfel risca o amanare de un an. Potrivit acestuia, Germania asteapta raportul de tara al CE si abia dupa aceea va demara procedurile de ratificare a Tratatului.

Votul PE, vital pentru aderare

Pierre Moscovici, raportorul pentru Romania, a declarat ca ,s-a muncit mult in ultima perioada, ca s-au facut progrese in toate domeniile majore si ca tara a demonstrat ca este hotarata sa adere la UE la 1 ianuarie 2007". Oficialul european a tinut sa sublinieze ca pentru a adera la timp este nevoie de eforturi suplimentare si ca este in egala masura interesul Romaniei si al Uniunii ca aderarea sa fie o reusita.

Moscovici a avertizat ca PE va avea un rol important pentru adoptarea Raportului de tara pe care Comisia il va publica pe 25 octombrie. ,O decizie favorabila a Comisiei cu privire la aderarea Romaniei la 1 ianuarie 2007 nu sta in picioare daca parlamentul nu isi da girul. ,Acum, cele doua foruri gandesc la fel cu privire la aceasta tema, nu e cazul sa va faceti ganduri rele", a declarat Moscovici.

Raportorul pentru Romania al PE a mai precizat ca documentul pe care il pregateste va fi unul impartial, in care vor fi prezentate progresele inregistrate de tara noastra in indeplinirea angajamentelor asumate in procesul de aderare la Uniunea Europeana. ,Guvernul Romaniei va fi sustinut de mine in continuare, cu conditia sa isi respecte si sa puna in aplicare toate obligatiile pe care si le-a asumat. Astept sa vad insa raportul Comisiei Europene inainte de a ma pronunta", a spus Pierre Moscovici, adaugand ca, in perspectiva elaborarii acestui document, mai strange inca informatii in legatura cu situatia din Romania.

Activarea clauzei - o monitorizare mai stricta a domeniilor sensibile

Oficialul european a enumerat punctele la care trebuie continuate reformele: administratie, justitie, lupta anticoruptie, securizarea frontierelor, independenta presei si concurenta. Moscovici a mai spus ca ,nu crede, la momentul acesta, in posibilitatea activarii clauzei de salvgardare pentru Romania", dar, daca acest lucru s-ar intampla, nu vor fi redeschise negocierile cu tara noastra, ci se va face o monitorizare stricta a sectoarelor care au determinat aplicarea respectivei clauze.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.