Presedintele Grupului de Investigatii Politice (GIP), Mugur Ciuvica, l-a acuzat ieri pe premierul Calin Popescu-Tariceanu ca "protejeaza mafia din sistemul vamal". "Gelu Stefan Diaconu, directorul Autoritatii Nationale a Vamilor, Theodor Anton, seful Biroului Vamal Antrepozite, si Iulian Butnaru, directorul adjunct al Directiei Supraveghere si Control Vamal, sunt doar trei dintre sefii Vamii care ar fi trebuit schimbati din functii", afirma Ciuvica, intr-un comunicat primit la redactie.

El aminteste ca, "in urma cu o luna, presedintele Traian Basescu vorbea despre "numirile pe baze clientelare in functia de sef de vama" si promitea ca va cere in scris guvernului sa faca schimbari la vama". "La inceputul lunii septembrie, Ionut Popescu declara ca schimbarea sa din fruntea Ministerului Finantelor Publice a fost cauzata de dorinta de a face curatenie in sistemul vamal. Tot atunci, Sebastian Bodu, presedintele Agentiei Nationale de Administratie Fiscala (ANAF), spunea ca in Vama este mafie si ca vama este stat in stat", adauga Ciuvica.

Trei vamesi cu "bube"

Potrivit comunicatului remis de GIP, Gelu Stefan Diaconu a fost, din aprilie 1997 pana in februarie 2001, director general adjunct al Directiei Generale a Vamilor, "fiind, practic, mana dreapta a lui Nini Sapunaru". "Numit sef al Autoritatii Nationale a Vamilor pe 2 februarie 2005, de premierul Tariceanu, Gelu Stefan Diaconu s-a remarcat prin doua lucruri. Mai intai, printr-un scandal legat de un conflict de interese, sotia sa detinand un hotel in Bucuresti impreuna cu doi patroni de magazine duty-free.

In al doilea rand, printr-o serie de reorganizari si numiri prin care apropiati ai sai au ajuns in functii-cheie", spune Ciuvica. Despre al doilea sef de vami vizat, Theodor Anton, Ciuvica afirma ca este "un vechi apropiat atat al lui Gelu Stefan Diaconu, cat si al fostului presedinte Ion Iliescu". "Theodor Anton este vamesul pus sub invinuire pentru evaziune fiscala in afacerea contrabandei cu afisele lui Ion Iliescu din campania electorala din 1996", se arata in comunicatul GIP.

Despre al treilea "vames" de pe lista lui Ciuvica, Iulian Butnaru, GIP afirma ca dupa 2001 a intrat in afaceri, infiintand o firma de consultanta financiara, F&C CONSULTING CONT SRL. "Asociatii lui Butnaru erau Camelia Sapunaru, sotia fostului sef al vamii, Ion Busuioc, in prezent director general in cadrul Directiei Generale Legislatie, Impozite Indirecte din Ministerul Finantelor, si Tudorel Harabor, in prezent denuntat penal de o serie de pagubiti ai MTS LEASING. F&C CONSULTING CONT SRL, firma in care acum actionar si administrator a ramas doar Camelia Sapunaru, se ocupa de consultanta financiara a MTS LEASING", sustine Ciuvica.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.