Presedintele PSD, Mircea Geoana, sustine ca "europeanul" din el crede ca ar fi bine sa existe o republica parlamentara, in timp ce "romanul" din el considera ca, pentru aceasta perioada, romanii inca isi doresc un presedinte ales prin vot popular.
El a apreciat ca in cazul modificarii Constitutiei trebuie sa se aiba in vedere nu doar chestiunile referitoare la Parlament, ci si inla-turarea ambiguitatilor in ceea ce priveste relatia dintre presedinte si primul ministru.

Intrebat ce parere are despre ideea lansata la intalnirea PNL cu presedintele Traian Basescu pri-vind un referendum pe tema modului de alegere a sefului statului pe viitor, Geoana a aratat ca, in cazul modificarii Constitutiei, trebuie aduse corectii nu doar in privinta Legislativului, ci si a celorlalte institutii "care asigura echilibrul intre puterile statului si institutiile fundamentale" ale tarii.

"Mi se pare contraproductiv sa pastram ambiguitatile din actuala Constitutie in ceea ce priveste relatia dintre presedinte si primul ministru", a spus el, apreciind ca ceea ce se intampla in aceste zile este "elocvent" cu privire la faptul ca "doua centre de putere executiva, doua sabii nu intra in aceeasi teaca".

El a fost totodata de parere ca, daca se va ajunge la concluzia ca presedintele va fi ales in conti-nuare prin vot popular, este foarte important ca acesta sa aiba o obligatie si fata de Parlamentul Romaniei.

"Daca umblam la Constitutie, va trebui sa ne uitam si la Parlament, si la rolul presedintelui, si la ce fel de prim-ministru dorim si dupa aceea sa luam o decizie care sa mentina un echilibru institutional si un tip de control democratic intre puterile statului", a conchis el.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.