Traian Basescu nu are de gind sa renunte la ideea de a reduce Legislativul la o singura Camera. In cel mai rau caz, el este dispus sa accepte o Camera cu atributii legislative si una cu atributii decorative.

Staff-ul de consilieri politici de la Cotroceni i-a pregatit lui Traian Basescu o varianta "indulcita" a proiectului parlamentului unicameral. "Planul de rezerva" este aplicabil doar in cazul in care presedintele nu reuseste sa obtina sprijin din partea partidelor pentru un parlament pur unicameral. Conform acestui proiect aflat in lucru la Cotroceni, legiferarea ar apartine in exclusivitate unei singure Camere. Cea de-a doua Camera, adica actualul Senat, ar urma sa fie restructurata in sensul reducerii sale la un for cu atributii consultative. In viziunea consilierilor lui Basescu, acest for este inspirat de o institutie infiintata de Alexandru Ioan Cuza, dar si de Camera Lorzilor din Marea Britanie.

Sfatul inteleptilor si preafericitilor

Componenta acestui for ar fi stabilita dupa principiul unei reprezentari simbolice a elitelor societatii, fara sa urmareasca o reprezentare teritoriala. Un fel de "sfat al inteleptilor", Senatul ar urma sa fie compus din 22 de senatori de drept. In aceasta privinta, lucrurile nu sint insa batute in cuie. Numarul membrilor poate fi extins chiar pina la 55 de persoane. Nici asupra modalitatilor de acces in acest Senat nu exista o singura varianta. Exista solutia ca o parte dintre senatori sa fie alesi direct de electorat, iar o parte sa fie numiti de presedintele Romaniei. Exista de asemenea o versiune ca Senatul sa fie compus in totalitate din membri de drept. Din oficiu, in acest for ar intra fostii sefi de stat ai Romaniei, presedintele Academiei, presedintele Uniunii Scriitorilor, presedintele Uniunii Compozitorilor, presedintele Uniunii Artistilor Plastici, mitropolitii Bisericii Ortodoxe.

Camera consultativa cu puteri simbolice

Atributiile acestui for ar fi in cea mai mare parte simbolice. Cum de legiferare se va ocupa Camera legislativa, rolul noului Senat ar putea fi acela de a da avize consultative asupra pachetelor de legi importante si de a propune motiuni privind politica externa a Romaniei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.