Primul-ministru i-a convocat, ieri, la Palatul Victoria, pe liderii partidelor parlamentare pentru gasirea unei solutii comune de eliminare a blocajului din forul legislativ. Au fost cinci puncte pe ordinea de zi si, la finalul discutiilor, nu s-a ajuns la un acord comun decat la patru dintre ele. Marul discordiei ramane, in continuare, schimbarea presedintilor celor doua Camere. "Opozitia si, in special, PSD se cramponeaza de problema modificarii Regulamentelor pe care eu cred ca avem dreptul - si acum vorbesc din pozitia de presedinte al PNL - s-o abordam din perspectiva noastra. Incepand din '90, dar si in perioada interbelica, presedintii Camerelor au fost reprezentantii majoritatii", a spus Tariceanu, justificand demersul Coalitiei ca fiind unul moral si corect.

El a adus in sprijinul afirmatiilor sale faptul ca Nastase si Vacaroiu fac in asa fel incat sa treneze dezbaterea legilor necesare unei bune guvernari. Cele patru puncte la care liderii politici au ajuns la un acord comun prevad trimiterea tuturor europarlamentarilor la Strasbourg si intreprinderea unui lobby parlamentar in tarile care trebuie sa ratifice Tratatul de aderare a Romaniei, dar exista un curent politic nefavorabil noua. De asemenea, s-a convenit alocarea unei zile pe saptamana pentru discutarea celor peste o suta de legi trimise la parlament de catre guvern.

Un alt punct asupra caruia au cazut de acord toti cei prezenti s-a referit la demararea unor discutii la nivelul guvernului asupra deciziilor care depasesc in timp un ciclu legislativ, premierul dand exemplu in acest sens Legea administratiei locale. Liderii prezenti la discutiile de la Palatul Victoria au fost: Bogdan Olteanu, Gheorghe Flutur, Mihai Voicu si Razvan Ungureanu, de la PNL, Mircea Geoana, Viorel Hrebenciuc, Miron Mitrea si Adrian Nastase, de la PSD, Corneliu Vadim Tudor, Lucian Bolcas si Gheorghe Funar, de la PRM, Daniela Popa, Sabin Cutas si Bogdan Ciuca, de la PC, Verestoy Attila, Marko Bela si Marton Arpad, de la UDMR, precum si reprezentantul in parlament al minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian.

PD a ignorat invitatia premierului

PD este singurul partid care nu a fost prezent, ieri, la discutii. "Am avut o discutie chiar in aceasta dimineata cu Emil Boc - stiam de ieri ca nu va putea veni - pentru a fundamenta pozitia Aliantei, pe care eu am reprezentat-o. Stiti ca eu sunt copresedinte", a motivat Tariceanu absenta pedistilor. Oficial, presedintele PD, Emil Boc, si secretarul general al partidului, Vasile Blaga, au anuntat ca trebuiau sa participe la un simpozion, la Cluj. Presedintele executiv, Adriean Videanu, era si el prins cu inundatiile din Bucuresti. De fapt, decizia s-a luat dupa ce Videanu a facut, miercuri seara, o vizita la Palatul Cotroceni, iar conducerea PD a tinut o sedinta ad-hoc la care a hotarat ca premierul nu are dreptul sa cheme partidele parlamentare la consultari la Palatul Victoria.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.