Partidul Democrat nu a venit, ieri, la consultarile cu partidele pe care premierul Calin Popescu Tariceanu le-a organizat la Palatul Victoria. Pedistii au invocat tot felul de argumente subtiri prin care sa-si justifice absenta, iar Tariceanu a incercat sa minimalizeze incidentul - fara precedent in Alianta -, spunand ca a vorbit dimineata cu Emil Boc, presedintele PD. "Stiam de ieri ca nu va putea veni. Am vorbit pentru a fundamenta pozitia Aliantei, pentru care eu am reprezentat-o, pentru ca sunt si copresedintele Aliantei", a spus Tariceanu, refuzand sa mai adauge ceva.

Conform unor surse guvernamentale, pedistii trasmisesera, intr-adevar, de miercuri seara, ca nu vor veni la consultari. Motivul: "Nu ne lasa Basescu". Ieri la pranz, toti ministrii democrati care fusesera la sedinta de guvern au parasit sala in mare graba, de frica sa nu le ceara Tariceanu sa participe la intalnirea cu partidele. Ministrul Integrarii, Anca Boagiu, care mai zabovea in sala, a primit telefon sa plece urgent.

Consultari de seara in clinchet de pahare

Democratii au luat decizia de a nu participa la consultarile din cursul serii de miercuri. Surse din conducerea partidului sustin ca liderii democrati, dintre care o parte au participat la o cina alaturi de presedintele Traian Basescu, sunt suparati ca primul ministru a iesit public cu ideea acestei intalniri, fara a se consulta, in prealabil, cu ei. Sursele citate sustin ca decizia a fost luata pentru a-i arata, inca o data, lui Tariceanu ca sunt alaturi de Traian Basescu si ca nu glumesc atunci cand spun ca vor face zid in jurul lui. "Noi nu am fost anuntati, desi am avut luni o intalnire in cadrul Aliantei. Noi nu credem ca este bine ca o asemenea intalnire sa aiba loc inaintea intalnirii cu presedintele Traian Basescu", au spus sursele mentionate. Conducerea PD este deranjata si de faptul ca liberalii, in frunte cu presedintele lor, vor merge la Cotroceni cu un mandat diferit de al lor.
Seful statului sustine, insa, ca nu-l deranjeaza initiativa lui Tariceanu de a se intalni cu partidele parlamentare: "Cum sa fiu deranjat? Cred ca orice intalnire este foarte buna, este o contributie la intelegerea realitatilor", a declarat, ieri, Traian Basescu.

Premierul a fost generos degeaba cu Opozitia
Consultarea organizata la Palatul Victoria nu a adus intelegerea, sperata de premier, intre Putere si Opozitie pe tema Regulamentelor celor doua Camere. Seful Executivului a obtinut consensul doar in ceea ce priveste trimirea la Bruxelles a euroobservatorilor si dezbaterea, macar o zi pe saptamana, a legilor necesare integrarii europene, in Parlament fiind in asteptare peste 100 de asemenea acte normative. Tariceanu a dat, insa, curs cererii PSD privind declansarea unei dezbateri publice si a unor noi consultari politice pe marginea modificarii Legii administratiei publice locale si a Planului National de Dezvoltare. In schimb, cand a venit vorba ca Opozitia sa accepte un termen pana la care Regulamentele celor doua Camere sa fie dezbatute, Tariceanu a primit un refuz pe toata linia, la toate tentativele pe care le-a facut.

Pesedistii au spus direct ca accepta doar cu conditia ca Regulamentele sa intre in vigoare la 30 de zile de la aprobare. Cu alte cuvinte, sa mai treaca o luna pana cand sefii Parlamentului sa fie schimbati din functii. Cum Tariceanu a refuzat, lucrurile au ramas in coada de peste. "Majoritatea va continua cu demersurile pe care le-a initiat si care vor fi duse la bun sfarsit. Chestiunea va tine numai de timp. Vom constata ca, pana la urma, tot vom realiza ceea ce ne-am propus", a declarat seful Executivului, dupa intrevedere.

Discutiile s-au intins doua ore si jumatate, PSD avand delegatia cea mai mare. Toate partidele venisera cu cate trei reprezentanti, dar pesedistii l-au adus, in plus, si pe Viorel Hrebenciuc, in calitatea acestuia de presedinte al Comisiei parlamentare pentru integrare europeana.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.