Deputatii se intrec pe ei insisi, astfel ca, pe zi ce trece, ei isi interpreteaza rolurile intr-un mod tot mai inedit in piesa "Revocarea lui Nastase".

Nu este vorba despre o comedie de prost-gust, ci chiar despre spectacolul jenant care se desfasoara de mai bine de o saptamana in plenul Parlamentului Romaniei. Actul consumat ieri ar putea fi intitulat cu lejeritate "Cand pisica nu-i acasa, soarecii joaca pe masa", eroii acestui episod fiind liberalii, care au incercat sa profite de absenta lui Adrian Nastase pentru a forta revocarea acestuia prin modificarea rapida a regulamentului Camerei Deputatilor.

In conditiile in care atat presedintele forului si presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase, cat si secretarul executiv al PSD si vicepresedintele Camerei, Miron Mitrea, erau plecati la Palatul Victoria pentru a discuta cu premierul Calin Popescu Tariceanu tocmai despre deblocarea situatiei legislative, sedinta Camerei Deputatilor a fost prezidata de liberalul Dan Radu Rusanu. Profitand si de absenta peremistului Lucian Bolcas, aflat si el la Palatul Victoria, liberalii au fortat dezbaterea regulamentului, generand un scandal monstruos care s-a soldat cu imbranceli si asaltul pesedistilor asupra tribunei din aula parlamentului.

Pesedistii si-au pierdut busola

Dupa ce zile in sir au reusit sa blocheze discutiile pe fond privind revocarea lui Nastase, apeland la zeci de interventii interminabile pe probleme de procedura, ramasi fara stapan, pesedistii erau complet depasiti de evenimente si chiar speriati la anuntul lui Rusanu potrivit caruia urmau sa discute regulamentul pe articole. "Pentru operativitatea dezbaterilor, propun sa trecem la discutarea regulamentului pe articole", a declarat Rusanu printre hohote de ras, amuzat teribil de haosul din randurile pesedistilor. Deputatii PSD Victor Ponta si Valeriu Zgonea au sarit ca arsi si au cerut cuvantul, avand din nou obiectii procedurale. "Ponta, ia loc in banca, nu ti-am dat cuvantul", l-a apostrofat Rusanu de la prezidiu. In zadar. Inconjurat de mai multi colegi de partid, Ponta s-a dus la microfon pentru a protesta.

"Asigurati liniste in sala, ca sa imi pot sustine punctul de vedere. Mai... nu se poate. Nu aveti dreptul sa treceti la dezbaterea regulamentului", a spus Ponta, el refuzand sa urce la prezidiu pentru a-l asista pe Rusanu ca secretar de sedinta. In disperare de cauza, pesedistii au solicitat iar pauza de consultari, in timp ce liberala Mona Musca a propus limitarea interventiilor pe cap de deputat, in asa fel incat sa se poata trece mai usor la votul pe articole si sa puna capat obiceiului pesedistilor de a tergiversa lucrurile la nesfarsit prin tot felul de pledoarii.

Desi pesedistii tipau din sala si contestau supunerea la vot a propunerii, continuand sa rada, Rusanu a numarat 140 de voturi pentru si restul... abtineri. In plin scandal, pesedistul Radu Podgoreanu l-a imbrancit pe democratul Ioan Oltean, atmosfera fiind exploziva. Vacarmul a fost curmat prin suspendarea temporara a sedintei de catre Rusanu. Pe holuri, reprezentantii opozitiei au continuat sa sustina ca votul nu este valabil deoarece, din cei doi secretari de sedinta, doar democratul Gheorghe Albu era la prezidiu. Totusi, Ponta a recunoscut ca a refuzat sa-l asiste pe presedintele de sedinta pentru ca altfel ar fi "incasat-o" pe linie de partid.

"Ne-ati intins o capacana. Sa va fie rusine!"

Ponta a mai sustinut, atat in plen, cat si ulterior, ca liberalii au intins pesedistilor o cursa, planuind anume intalnirea de la Palatul Victoria pentru ca, in absenta lui Nastase, sa poata prelua controlul asupra Camerei Deputatilor. "V-ati gandit impreuna cu Tariceanu sa ne intindeti o capcana. Sa va fie rusine!", i-a transmis el lui Rusanu. Opozitia era pregatita sa ceara reluarea votului in momentul in care lucrarile in plen aveau sa se reia.

Odata intorsi de la Palatul Victoria, Adrian Nastase si Miron Mitrea au revenit la conducerea forului legislativ, votul fiind invalidat. Cum nimeni nu le-a mai interzis deputatilor sa vorbeasca nelimitat de la tribuna, discutiile au continuat in acelasi stil deja consacrat, fara sa se ajunga la nici un fel de concluzie.

Agresiunea fizica a pesedistul Radu Podgoreanu la adresa colegului democrat Ioan Oltean nu a trecut neobservata. Reprezentantii PD au cerut sanctionarea lui Podgoreanu, omul care s-a mai remarcat prin alte gesturi similare, un singur exemplu fiind momentul in care a aruncat cu flaconul de distonocalm in Vadim Tudor.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.