Premierul Calin Popescu Tariceanu a cumparat, in 1996, o casa nationalizata, la doar citeva luni dupa ce proprietarul acesteia o revendicase, pe Legea 112/1995.

Dan Negreanu traieste din 1979 in SUA. Cind statul roman a dat Legea 112/1995 a imobilelor nationalizate, el s-a grabit sa revendice casa din strada Sfintul Spiridon nr. 6, pe care tatal lui o construise in 1930. Imobilul a fost impartit dupa nationalizare in sase apartamente. In cel cu numarul 5 avea sa se mute cu chirie, in 1994, familia Calin si Cornelia Popescu Tariceanu.

28 de milioane de lei bani gheata

"Dan Negreanu a depus la Primaria Capitalei, in 23 iulie 1996, o cerere de restituire in natura sau despagubiri pentru imobilul din strada Sfintul Spiridon", spune Ana Diculescu, avocata lui Dan Negreanu. La nici o luna dupa asta, la 5 august 1996, Calin Popescu Tariceanu a depus si el cerere, in calitate de chirias, pentru cumpararea apartamentului in care locuia cu sotia de atunci. Cererea de cumparare a chiriasului si-a gasit rezolvarea mai rapid decit cererea de restituire a proprietarului, astfel ca, la 18 noiembrie 1996, familia Tariceanu a cumparat cu 28,1 milioane de lei, adica 9.000 de dolari, la cursul de atunci, apartamentul 5 din imobilul de pe strada Sf. Spiridon.

Conform contractului, apartamentul are 164 mp si e compus din trei camere, terasa, mansarda si mai multe dependinte. In 1996, un apartament cu trei camere similar cu cel achizitionat de familia Tariceanu putea fi cumparat cu 60.000 de dolari. "Azi, un apartament in zona valoreaza probabil minimum 170.000 de euro, dat fiind ca in centru, un apartament se vinde cu 800-1.000 de euro pe mp", apreciaza expertul imobiliar Lucian Racaru.

"Am 84 de ani si termenele de judecata sint tot mai lungi"

Dan Negreanu nu-si mai aminteste exact nici data la care a depus prima cerere de revendicare, dar stie ca in 2000 Tribunalul Bucuresti i-a dat o sentinta favorabila. "Tribunalul a dat sentinta, la 11 februarie 2000, ca trebuie sa primesc casa inapoi in intregime. Cei sase chiriasi au facut apel si numai unul dintre ei a pierdut, cu restul ma judec si azi la Curtea Suprema de Justitie care ma tot amina de cinci ani. Am 84 de ani si termenele sint tot mai lungi. Urmatorul este tocmai in aprilie 1996", remarca Negreanu. Fosta sotie a premierului Tariceanu, ramasa impreuna cu fiul premierului, dupa divort, in apartamentul aflat in litigiu, spune ca nu stie nimic despre asta. "Nu stiu, vorbiti cu avocatii, nu stiu cum se numeste avocatul, pentru ca nu m-a preocupat chestiunea. S-a ocupat fostul meu sot", ne-a raspuns sec Cornelia Popescu Tariceanu.

"Imobilul nu era revendicat"

Calin Popescu Tariceanu, prin intermediul Biroului de presa al Guvernului, a precizat ca in prezent, imobilul nu-i apartine primului-ministru."La data cumpararii, imobilul respectiv nu era revendicat. Inainte de a-l cumpara, domnul Calin Popescu Tariceanu a solicitat explicit ICRAL sa il informeze daca acel imobil fusese revendicat. La acel moment, nu exista nici un fel de revendicare la ICRAL, lucru care se poate verifica. ", se arata in comunicatul Guverrnului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.