Pentru UDMR nu mai exista cale de intoarcere: negocierile cu PNL-PD, privind programul de guvernare, s-au finalizat, a anuntat, ieri, vicepremierul desemnat al Aliantei, Adriean Videanu. Interesant este insa faptul ca problema autonomiei locale, mult trambitata dorinta a maghiarilor, nici macar nu a constituit subiect de discutie in cadrul negocierilor cu liberalii si democratii.

"Singurele cerinte ale UDMR-ului au fost, cele referitoare la Legea invatamantului confesional si legea minoritatilor, care urmeaza sa fie rezolvate in decursul celor patru ani de guvernare", a mentionat vicepresedintele Partidului Democrat. Un lucru este cert deci: UDMR va face parte din Executiv, chiar daca, momentan nu s-au stabilit care vor fi portofoliile ministeriale acordate maghiarilor, a presedintele Partidului Democrat filiala Bucuresti.

Alegerile anticipate, o varianta viabila

In ceea ce priveste negocierile cu PUR, liderul interimar al democratilor, Emil Boc, a tinut sa sublinieze faptul ca acest partid "a dat dovada de eleganta pe scena politica", in comparatie cu PSD si PRM, care au facut dovada unei solidaritati "antidemocratice" intre doua formatiuni "care isi doresc cu orice pret puterea".

In cazul Partidului Umanist din Romania nu este insa vorba despre negocieri in vederea unei colaborari guvernamentale, ci se are in vedrea obtinerea sprijinului parlamentar al umanistilor. "Ramanem in continuare parteneri cu PUR si asteptam concretizarea pozitiei pe care a adoptat-o Voiculescu", a explicat Boc.

Totusi, avand in vedere aceste ipoteze, premierul desemnat al PNL-PD nu a exclus nici varianta alegerilor anticipate. "Alegerile anticipate nu trebuie privite ca o criza. Reprezinta un exercitiu democratic care se utilizeaza in toate tarile.

De ce are nevoie Romania? De un guvern schiop si de o majoritate relativa sau de trei luni pentru alegeri anticipate?", a conchis Videanu.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.