O mare parte din deputatii si senatorii romani desemnati ca observatori la Parlamentul European ar putea lipsit tocmai de la prima lor reuniune de la Strasbourg, intrucat partidele din care fac parte vor sa-i tina in tara pana cand se va lamuri soarta actualei conduceri a parlamentului.

Luni, atat conducerea Ali--antei PNL-PD, cat si cea a PSD au discutat in cel mai mare secret ca nici un parlamentar - inclusiv euroobservatorii - sa nu paraseasca Bucurestiul atat timp cat adoptarea unei decizii privind schimbarea lui Adrian Nastase si a lui Nicolae Vacaroiu depinde de doar cateva voturi. Aceste discutii au fost extrem de discrete, intrucat parlamentarii romani s-ar afla intr-o situatie penibila daca ar chiuli in masa de la un eveniment atat de important.

La Parlamentul European, sosirea delegatiilor romane si bulgare va fi marcata, la inceputul saptamanii viitoare, de un adevarat ceremonial de primire si de prezentare a proaspetilor observatori din cele doua tari candidate. Romania s-ar discredita in fata Parlamentului European, intrucat, nu mai departe de acum cateva luni, a facut presiuni puternice ca delegatia de observatori sa fie primita din septembrie 2005, si nu din ianuarie 2006, cum s-a dorit la un moment dat. Ieri, la o intalnire a delegatiei viitorilor europarlamentari cu ministrul integrarii, Anca Boagiu, reprezentantii PSD si cei ai Aliantei D.A. s-au acuzat reciproc ca intentioneaza sa chiuleasca de la reuniunea Parlamentului European pentru a crea un dezechilibru in legislativul de la Bucuresti.

In paralel, speriati de zvonurile privind poprirea lor in Romania, senatorii din delegatia de observatori au inaintat o cerere catre Biroul Permanent al acestei Camere in care propune adoptarea unei hotarari privind obligativitatea prezentei lor la Bruxelles.

Basescu le-a cerut sa plece

Traian Basescu a declarat, tot ieri, la o intalnire cu delegatia de observatori, ca ar fi o mare greseala daca ei nu ar pleca la Parlamentul European ca urmare a disputelor politice interne. Basescu, care a reactionat astfel la o intrebare pusa de un parlamentar liberal, a spus ca va discuta aceasta problema la sfarsitul saptamanii cu liderii Aliantei D.A., pentru a-i convinge pe acestia sa-si lase reprezentantii sa plece la Strasbourg.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.