"Ploua, ploua, ploua/Vreme de betie"... ce melancolie! Cine ar fi crezut ca senatorii vor ajunge asa de curand in pielea sinistratilor. Nu mai ramane decat sa ceara autoritatilor despagubiri, pachete cu alimente, paturi si corturi.

Nici una dintre aceste "atentii" nu poate spala rusinea de ieri, cand membrii Camerei superioare a Parlamentului Romaniei - condus de al doilea om in stat - s-au trezit murati din cap pana in picioare. Nici premierul si nici presedintele nu au descins in cizme de cauciuc sa constate pagubele produse tencuielii din foita de aur sau ceasului atomic de peste un miliard.

Sedinta de plen de ieri a Senatului s-a desfasurat printre picaturi... de ploaie. "O fi vreun semn ca se dizolva Senatul", comenta, ironic, democrata Maria Petre, in timp ce un alt coleg de partid, Jean Vraciu, isi deschisese ostentativ umbrela, pentru a se apara de firicelul de apa strecurat printr-o fisura a cupolei de sticla. In spatele tribunei de unde Nicolae Vacaroiu dirijeaza sedintele, se formase chiar o balta, iar in diverse alte locuri din sala, personalul tehnic nu mai dovedea cu carpe si galeti sa tina piept raurilor care isi faceau loc printre scaunele pretentioase ale senatorilor.

8.000 miliarde de lei

Asta dupa ce la amenajarea actualului sediu al Senatului au fost cheltuite nu mai putin de 8.000 miliarde de lei!

"Numai la noi se poate intampla asa ceva, auzi, sa ploua in Senat, dupa ce s-au bagat miliarde in constructia asta!", comentau cu uimire senatorii, stransi pe la colturi. In sala de sedinta, picaturile isi faceau zglobii loc prin cel putin 10 crapaturi din tavan, in foaier erau alte doua balti, iar carpe si paturici, asezate strategic de personalul de serviciu prin toata cladirea, pentru a absorbi apa, faceau nota discordanta cu piesele scumpe de mobilier.

Ploaia si-a facut loc chiar si in sala de protocol in care Nicolae Vacaroiu l-a primit in cursul diminetii pe omologul sau din Iordania. In timpul discutiilor formale, picaturile udau de zor peretii, spre uimirea oaspetilor.

In sala de sedinta, democratul Jean Vraciu, care s-a trezit din senin cu pupitrul inundat, si-a pus o umbrela, comentand, resemnat, ca el este obisnuit cu ploile, pentru ca vine din Vrancea. Saritoare, niste colege senatoare i-au sters apa de pe birou.

Dupa inceputul dezbaterilor, stergarul democratului Jean Vraciu a trecut pe la bancile mai multor colegi. Mai intai a inceput sa picure printre randuri, in spatele deputatului liberal Mircea Cinteza.

Apoi s-a trezit "murata" si Norica Nicolai. Ea a reclamat chiar ca pupitrul sau este mai ud decat cel al colegului Vraciu. Fisuri in cupola Senatului nu au aparut numai deasupra reprezentantilor coalitiei. Si senatorii PSD au avut parte de picaturi, cu deosebirea ca la ei a fost vorba de un singur pupitru, si acela gol. Senatorii s-au plans ca ploua nu numai in sala de sedinte, ci si in salile alocate comisiilor.

Vacaroiu, luat de ape

"Uitati-va in spatele tribunei lui Vacaroiu, este o balta mare, cred ca au pus si un lighean sa opreasca apa", ii dirija alt senator, mai carcotas, pe reprezentantii presei inspre locul lui Vacaroiu, vadit iritat de asalt.

"Am trimis baietii sa se urce pe casa, dar nu este absolut nici o balta in spatele tribunei, oricum, nu este problema noastra, ci a celor de la Camera Deputatilor", brava Vacaroiu, incercand sa arate ca situatia este sub control. Ba mai mult, seful Senatului i-a tinut isonul Mariei Petre, continuand, in spirit de gluma, ironia acesteia privind posibila dizolvare a Senatului, Vacaroiu spunand ca acest lucru poate fi posibil "printr-o ordonanta de urgenta".

Secretarul general al Senatului, Dan Vasiliu, a gasit si persoanele vinovate de acest incident: reprezentantii Trustului Carpati si Ceausescu, rezolvarea problemei revenindu-i insa secretarului Camerei, Mihai Unghianu.

"Problema este de pe vremea cand s-a construit Casa, pentru ca s-a lucrat zi si noapte, indiferent de anotimp, iar lucrarile nu au fost garantate pe calitate", a spus Vasiliu.

Daca impotriva fostului dictator reprezentantii senatorilor nu mai pot lua nici o atitudine, impotriva Trustului Carpati a fost trimisa sesizare pentru a remedia problemele aparute. "Nu e vorba de sute de miliarde care au fost investite. De-a lungul timpului, pentru amenajarea Senatului au fost cheltuite 8.000 de miliarde", a declarat Dan Vasiliu.

Mihai Unghianu a comentat ca, de fapt, doar ploaia este de vina, iar banii au fost prea putini pentru a fi definitivate terasele, pentru evitarea infiltrarilor. Pana se potolesc insa oficialii si termina de aruncat pisica dintr-o ograda intr-alta, senatorii vor avea de suportat vitregiile naturii in sala de plen.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.