La initiativa PRM, cu ajutorul alesilor Coalitiei, modificarea Regulamentului a fost scoasa de pe ordinea de zi

Senatorii Opozitiei i-au fentat din nou ieri pe reprezentantii coalitiei de la putere si au marcat in favoarea mentinerii lui Nicolae Vacaroriu in fruntea Senatului. Concret, PRM si PSD au eliminat de pe ordinea de zi a plenului dezbaterile privitoare la noul regulament, intarziind cu inca o zi debarcarea lui "nea Nicu". Dupa tactica tergiversarii dezbaterilor prin introducerea de motiuni simple, opozitia a adoptat strategia luarii prin surprindere a puterii. Evenimentele s-au desfasurat astfel: peremistul Gheorghe Funar a venit la microfon si a cerut, ca de fiecare data in ultimele zile, scoaterea definitiva a regulamentului de pe ordinea de zi.

El si-a motivat cererea legandu-se de declaratiile presedintelui Traian Basescu, potrivit caruia schimbarea celor doi presedinti pesedisti din fruntea Parlamentului nu este o prioritate. Dupa ce presedintele de sedinta, Nicolae Vacaroiu a refuzat sa supuna la vot cererea lui Funar, pe motiv ca nu are dreptul sa faca asa ceva, a venit randul altui peremist, Doru Bindea, sa sustina amanarea dezbaterilor: "Nu puteti sa supuneti la vot scoaterea definitiva, dar faceti-o macar pentru ziua de azi".

Zis si facut. Profitand de neatentia puterii, Vacaroiu a cerut plenului sa se pronunte asupra amanarii cu o zi a dezbaterilor asupra regulamentului. Optiunea plenului a fost, surprinzator, favorabila opozitiei: 47 de voturi "pentru" si 44 "impotriva". Bulversati, alesii coalitiei au inceput imediat sa vocifereze, acuzandu-l pe Vacaroiu, pe de o parte ca nu a explicat foarte clar ce urmeaza sa se voteze si, pe de alta parte, faptul ca multi dintre senatorii Puterii nu apar pe listele de vot, desi au fost prezenti. Replica lui Vacaroiu a fost promta, el invitandu-i pe senatorii coalitiei sa consulte stenograma sedintei pentru a se lamuri singuri ca votul fost corect si ca el a spus foarte clar ce urmeaza sa se voteze.

"Din 95 de senatori prezenti, 91 au votat. Lipsesc 2 de la Alianta, unul de la PSD si unul de la PC", a comentat Vacaroiu, inchizand gura Puterii. Alianta a incercat, fara succes insa, sa intoarca situatia in favoarea lor. Democratul Radu Berceanu a propus chiar prelungirea programului de lucru, dupa ora 19.30, pentru a se dezbate totusi noul regulament. "Nu vom depasi cu nici o secunda ordinea de zi. Avem declaratii politice si vom respecta intocmai programul de lucru", a pus Vacaroiu capat slabei argumentatii date de putere.

Pesedistii ameninta cu greva parlamentara

Biroul Permanent National al PSD a decis ieri ca alesii pesedisti sa intre in greva parlamentara daca puterea nu va astepta verdictul Curtii Constitutionale pe marginea regulamentului celor doua Camere ale Legislativului. "In conditiile in care actuala putere va nesocoti Constitutia si va merge la modificarea regulamentelor fara a avea minima decenta sa astepte opinia Curtii, in acel moment vom intra intr-o zona parlamentara limitata, in care parlamentarii nostri vor continua sa fie activi doar in comisii si in circumscriptiile electorale", a aratat liderul Mircea Geoana.

Acesta a propus inca o data actualei majoritati parlamentare ca decizia finala cu privire la constitutionalitatea regulamentelor parlamentare sa fie facuta de Curtea Constitutionala si intrarea lor in vigoare sa se faca dupa pronuntarea Curtii.

In caz contrar, a avertizat Mircea Geoana, PSD va fi nevoit sa ia "masuri mai radicale pentru apararea Constitutiei si a democratiei". Tot ieri, Geoana a anuntat ca PSD va depune maine, la Camera Deputatilor, o noua motiune simpla avand ca tema pretul gigacaloriei.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.