Momentul central al primei adumari generale din viata partidului l-a constituit "ungerea" presedintelui PIN - deputatul Cosmin Gusa. Acesta a fost ales in fruntea partidului dupa ce a intrunit in unanimitate voturile celor 368 de delegati prezenti, fiind singurul candidat pentru aceasta functie. Intregul congres al pinilor a fost o satira la adresa actualei puteri, dar si a actiunilor opozitiei, noul presedinte Gusa regasindu-se in trecutul ambelor tabere.

Sagetile catre actuala putere au fost lansate chiar din debutul congresului. Cei prezenti au vizionat un film de scurt-metraj ai carui protagonisti au fost actualul presedinte, Traian Basescu, si liderii Aliantei D.A. Filmul a prezentat un colaj cu evenimente petrecute de la inceperea activitatii actualei puteri, menit sa arate ca "portocaliul este culoarea minciunii". Adunarea a continuat cu declaratiile politice ale lui Gusa si ale vicepresedintilor PIN, Aurelian Pavelescu si Lavinia Sandru.

Evenimentul s-a derulat intr-o atmosfera degajata, membrii PIN, in frunte cu presedintele Gusa, abordand tinute sport. In ciuda tricourilor, a incaltamintei sport si a muzicii hip-hop, liderii Initiativei Nationale au adresat un mesaj explicit viitorilor votanti.

Supravietuire intr-un mediu politic ostil

"Noi trebuie sa cream o stare de spirit. Romania e detestabila. Romania nu e guvernata de legi, de partide, ci de semidocti, de smecheri, de grupuri care vin dinainte de 89", a spus Pavelescu, adaugand ca "de 15 ani statul este proprietatea lui Iliescu si a gastii sale".

Lavinia Sandru a criticat modul in care politicienii trateaza integrarea Romaniei in structurile europene si a anuntat ca se va ocupa "personal" de aceasta problema. Atacurile virulente la adresa clasei politice au fost urmate de discursul lui Cosmin Gusa, liderul Partidului Initiativa Nationala, care a vorbit despre "noua politica" si "Noua Romanie".

"A fost un joc perpetuu impotriva oamenilor noi din politica, care a fost facut de serviciile secrete", a spus acesta, adaugand ca "avem un prim-ministru marioneta". Gusa a criticat si sistemul de invatamant din tara si a oferit o solutie pentru Noua Romanie: "Elevii sa plece in alta parte, sa invete, sa vina inapoi, sa reformeze sistemul". Liderul PIN a vorbit in fata invitatilor despre atitudinea pe care partidul o va adopta. "O sa fim pragmatici si morali simultan. Trebuie sa cautam competenta si sa o promovam, sa fim loiali romanilor si proiectelor nationale, sa avem spirit de initiativa si solidaritate, sa nu ne fie frica decat de frica", a spus Gusa, dupa care a dezvaluit doua defecte structurale ale politicienilor.

A treia faza a post-comunismului

"Nu au facut politica in interes public, ci au practicat un bussines politic si nu au avut eficienta institutionala", a explicat acesta si a spus ca Noua Romanie" trebuie sa fie o solidaritate dintre cei ce stiu ce au de facut si restul natiunii. Noua Romanie va fi cea de-a treia faza a post-comunismului". Presedintele Initiativei Nationale s-a referit si la noua generatie de politicieni si a anuntat pregatirea unui set de proiecte cu impact social. "Misiunea principala a noii generatii de politicieni este sa se elibereze de complexe, pentru ca, daca nu se elibereaza de complexe, nu va putea sa actioneze niciodata in spirit national. Cei care au blocat dezvoltarea Romaniei pana acum au actionat cu multa precizie si cu multa forta. Ca sa poti sa li te opui celor care isi apara de fapt libertatea astazi, in urma actelor de coruptie, este nevoie de aceasta: lipsa de complexe. In perioada urmatoare, o sa anuntam o serie de proiecte sociale care isi vor gasi raspuns si la nivelul cetatenilor, nu numai la nivelul oamenilor tineri", a spus Gusa.

"Nu o sa fiu un presedinte comod. Voi fi popular pentru cetatenii Romaniei. PIN trebuie sa invete sa supravietuiasca intr-un mediu politic ostil", si-a incheiat Gusa discursul politic.

Doua sedii pe saptamana

La congres, Adunarea Nationala Generala a PIN si-a ales Comisia nationala de cenzori. Consiliul liderilor PIN a stabilit ca vor avea loc doua deschideri de sedii in fiecare saptamana, pana in luna decembrie, si o data pe luna va fi organizata o adunare a liderilor judeteni, in care se vor concepe programe.

La finalulul Adunarii Generale Nationale a PIN si-a facut aparitia pe scena formatia Morometii, care a cantat o piesa ce cuprindea versuri dure la adresa politicienilor. Printre invitatii la congres s-au numarat si deputatii PSD Victor Ponta si Daciana Sarbu, precum si deputatul PNL Cristian Boureanu. Au fost prezenti, de asemenea, analistii Ion Cristoiu, Dan Pavel si Iosif Boda, dar si persoane din show-biz-ul romanesc, cum ar fi solistul trupei Holograf, Dan Bittman.

Drumul catre PIN trece pe la PSD si PD

Cosmin Gusa a aparut pe scena politica romaneasca o data cu numirea acestuia in functia de secretar general al PSD de catre Adrian Nastase, functie pe care a ocupat-o intre anii 2001-2003. Decizia lui Nastase a fost indelung criticata de fostul lider PSD, Ion Iliescu, care a spus ca numirea lui Gusa s-a facut printr-o "decizie unilaterala". La inceputul lunii iulie 2003, Cosmin Gusa a parasit PSD si a lansat un atac dur la adresa a trei fosti colegi: Miron Mitrea, Dan Ioan Popescu si Viorel Hrebenciuc. Pe 20 august 2003, Cosmin Gusa si-a infiintat propria formatiune politica, "Initiativa 2003", organizatie cu obiective politice nationale, independente doctrinar, care isi propunea dezvoltarea de proiecte, in spirit national, pe care romanii sa le inteleaga si sa le sustina.

Gusa a inceput sa cocheteze cu Partidul Democrat in 2004. El a fost membru in conducerea Biroului Permanent National al PD si a facut parte din echipa de campanie electorala a Aliantei D.A., la alegerile generale din 2004. Gusa s-a despartit de Alianta in urma unui scandal, dupa ce acesta a venit cu dezvaluiri lansate in presa, la adresa "greilor" PD, care ajunsesera "sus" gratie presedintelui Traian Basescu. Lui Gusa i s-a retras sefia grupului parlamentar de la Camera, acordata de PD, invocandu-se o prevedere din statut conform careia ar fi avut nevoie de doi ani vechime in partid si in parlament pentru a detine functia respectiva. Razboiul politic a continuat cu hotararea Biroului Permanent National al PD de a-i retrage acestuia sprijinul politic acordat. Conducatorii PD au mers mai departe si au pus la cale excluderea lui Gusa din partid, insa acesta a demisionat din PD in ianuarie 2005 si a anuntat ca va ramane parlamentar independent.