"Cer, ca doctor in drept si inginer, sa privatizez banca BCR cu suma de 1.000 de euro. Suma o dau ulterior, acum nu am".

Premierul Calin Popescu Tariceanu, ca si predecesorii sai de la Palatul Victoria, primeste zilnic sute de astfel de scrisori nastrusnice de la cetatenii romani care au timpul si inspiratia sa-i scrie. Persoana care vrea sa cumpere cea mai mare banca a Romaniei, de pilda, stie ca Tariceanu a fost ministrul Industriei inainte de a ajunge prim-ministru si indica si de unde ar putea face rost de banii pentru BCR. "Am facut cerere la Ambasada SUA, sa ceara pentru mine bani de la CIA, in Washington. SUA au trimis bani si Guvernul Romaniei a oprit plata".

Un alt roman avanseaza o solutie-miracol pentru ferirea elevilor de "carciumi, disco-baruri si diversele droguri", ca si pentru scoaterea cetatenilor din foamete si crearea a noi locuri de munca. Solutia este... introducerea unui curs de pescuit sportiv in scoli. "Propun studierea separata a acestei discipline, intrucat domeniul prezinta o anume complexitate si poate fi privit din mai multe unghiuri: din punct de vedere biologic, din punct de vedere geografic, din punct de vedere tehnic, din punct de vedere ecologic, din punct de vedere economic, din punct de vedere social si din punct de vedere al stiintei mediului; in acest sens, spre deosebire de celelalte discipline sportive, vor fi necesare si manuale si dictionar de specialitate", sustine autorul scrisorii expediate pe adresa Palatului Victoria.

El adauga faptul ca "aceasta indeletnicire (pescuitul - n.n.) poate fi si o sursa de alimentatie". Mai mult, "se vor dezvolta ulterior si alte activitati privitoare la acest sport (mai multe cluburi sportive, ziare si reviste de specialitate, mica industrie aferenta), ceea ce ar insemna si mai multe locuri de munca", asa cum s-a intamplat in tari ca "Norvegia, Finlanda, Danemarca, Olanda, Franta etc.".

Alti cetateni se dovedesc si mai inventivi in ceea ce priveste rezolvarea problemelor din domeniul educatiei. Recent, pe adresa primului ministru s-au receptionat plicuri cu gandaci striviti, de la studentii din camine, astfel incat Tariceanu sa le cunoasca personal "colegii" de camera cu care sunt nevoiti sa convietuiasca.

O avalansa de petitii se primeste la Guvern din partea unor indarjiti luptatori anticoruptie, ca si din partea a mii de inventatori care acopera sute de pagini cu scheme ale unor masinarii fanteziste. De pilda, individul numit Zorro sau Colombo - imputernicit prin procura notariala de mai multi locatari din Capitala (copia procurii a ajuns tot la premier) - , ii promite sefului Guvernului ca-si va atribui si pseudonimele de "Demolatorul si Distrugatorul sistemului infractional constituit si institutionalizat in Romania", dupa ce va face zile in sir greva foamei, impreuna cu adeptii lui, pe la Parchete si alte institutii ale statului. Un inventator cu state vechi in arhivele Guvernului il anunta si el pe Tariceanu ca a descoperit o metoda personala de calcul al bioritmului, care "prognozeaza randamentul omului la viitoarele activitati".

Dentisti-teroristi

Alti "scriitori" nu au altceva de facut decat sa-i povesteasca lui Tariceanu viata lor, insistand asupra episoadelor de violenta familiala si descriindu-si cu lux de amanunte plecarea odraslelor la munca in strainatate sau meniul zilnic, alcatuit din "vin, tuica, carne, grau, porumb". O asemenea scrisoare a fost expediata chiar de la Milano, de o romanca ajunsa pe strada "Birachii 28 B", care desfasoara in peninsula diverse treburi "atat calificare, cat si agricultura". Exista insa si multe admiratoare care ii scriu premierului, dar scrisorile acestora nu pot fi facute publice deoarece contin cuvinte obscene. Un petitionar din Craiova, care se declara membru al fostului partid de guvernamant, relateaza, la randul sau, cum autoritatile locale vor sa-l omoare chiar cand el este programat la cabinetul stomatologic.

"Teroristul Popa Gheorghe a speculat colaborarea cu cabinetul stomatologic in tratarea danturii. In aceasta actiune cu caracter criminal a fost atrasa doamna doctor stomatolog (...) Dr. (...) a inceput interventia in forta, fara ca locul unde poliza sa fie anesteziat. Polizarea locului s-a facut la maseaua de jos dreapta, inclinat catre interior cu 30 de grade. A fost necesar ca limba sa fie fortata de studenta practicanta, care nu intelegea tendinta de lucru a doamnei doctor. La polizarea maselei, inclinat, a folosit 3 freze cu profil diferit pana cand a dat de cartilagiu moale, locul propice de injectare letala. Durerile chinuitoare m-au determinat sa ripostez, sa inceteze polizarea suspecta". Pentru a proba "atentatul", petitionarul ii trimite premierului atat... radiografia maselei deteriorate, cat si trei freze asemanatoare cu cele folosite de dentista.

Seriozitate

Sefa Directiei de Relatii cu Publicul a Guvernului, Oana Istrate, ne-a declarat ca numarul scrisorilor care contin probleme serioase este, totusi, in crestere. "Avem multe scrisori de la persoane cu probleme legate de retrocedarile de imobile, multe solicitari privind acordarea de fonduri. Sunt si multe scrisori de la inventatori, pe care le directionam catre Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci", a spus Istrate. Ea a adaugat ca Legea accesului la informatia publica a dinamizat activitatea directiei pe care o conduce, deoarece raspunsurile la petitii trebuie formulate in 30 de zile.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.