Presedintele Traian Basescu s-a dezlantuit, joi, in fata diasporei romanesti din San Francisco. El a criticat deschis Federatia Rusa pentru politica din zona Marii Negre, pe care o trateaza ca pe „un lac rusesc”, si a propus interventia comunitatii internationale in „conflictele inghetate din zona”, inainte ca solutia sa ajunga una militara.

El a spus ca Romania nu se va retrage din Irak decat atunci cand va stabili cu aliatii sai ca statul irakian se poate conduce singur. Seful statului a atins cam toata gama de subiecte politice si economice: a promis ca va continua sa critice Guvernul daca acesta nu-si va face treaba, dar a dat asigurari ca Alianta PNL-PD va rezista; s-a declarat ultimul om politic important provenit din PCR; a lasat sa se inteleaga ca ar putea sa nu mai candideze pentru un nou mandat la Cotroceni si a promis reanalizarea contractului de privatizare a Petrom.

Presedintele nu s-a putut abtine sa nu le expuna studentilor romani de la Standford si Berkeley viziunea sa despre rolul strategic al Marii Negre, pe care bate moneda de cand s-a instalat la Cotroceni. Traian Basescu nu s-a oprit insa aici si a criticat politica pe care Federatia Rusa o duce in aceasta zona. Conform agentiilor de presa romanesti, Basescu a afirmat ca Federatia Rusa trateaza Marea Neagra ca pe "un lac rusesc", pentru ca nu doreste internationalizarea problemelor din zona.

El a cerut democratiilor occidentale sa-si indrepte atentia asupra regiunii Marii Negre "pana nu e prea tarziu", pentru a evita situatii similare cu ceea ce s-a intamplat in Balcanii de Vest. Cand a fost chestionat in legatura cu politica de "lac rusesc" a Moscovei, presedintele a raspuns: "Eu nu fac afirmatii de acum. Marea Neagra este tratata ca un lac rusesc de sute de ani. Nu v-ati dat seama pana acum?".

Basescu a mai spus ca, in pofida politicii autoritatilor ruse, el le-a cerut tarilor europene si SUA crearea unei forte de interventie rapida care sa controleze traficul de droguri, de armament si de persoane din zona Marii Negre. O afirmatie ciudata a presedintelui se refera la "conflictele inghetate" din regiune, unde a spus ca doar comunitatea internationala poate interveni in rezolvarea lor, inainte ca solutia sa ajunga una militara.

Cei care au apreciat Romania o tara moale vor avea surprize

"Cei care au apreciat Romania ca fiind o tara moale vor avea surprize in anii urmatori", a afirmat Basescu. Seful statului a sustinut, citat de Rompres, ca romanii nu au de ce sa creada ca tara lor nu are perspective bune: "Economia creste, in medie, cu 6 la suta, avem un nivel scazut al somajului, iar investitiile se dubleaza de la un an la altul. Este un trend bun. Veniturile au crescut prin reducerea fiscalitatii pe forta de munca".

Ultimul politician provenit din PCR

Revenit la actualitatea politica interna a Romaniei, Basescu a raspuns intrebarilor studentilor despre eliminarea fostilor comunisti din structurile de putere. El s-a autodefinit ca fiind "ultimul politician important" provenit din generatia de dinainte de Revolutia din 1989, formata din membrii PCR. Totusi, Basescu a sustinut ca nu va accepta niciodata faptul ca apartine categoriei celor "care au mancat de pe urma Partidului", pentru ca el a trait "doar de pe urma marii".

Seful statului a lasat sa se inteleaga ca nu va candida neaparat pentru un nou mandat prezidential, desi, la preluarea puterii, a garantat ca va sta 10 ani la Cotroceni. "Poate ca la alegerile urmatoare vom avea si un politician care sa nu fi fost membru de partid. Nu vad de ce nu ar fi si un politician tanar, un Emil Boc, un Adriean Videanu. Nu trebuie sa monopolizam puterea doar pentru ca o putem castiga", a afirmat Basescu, citat de Rompres.

Alianta nu va crapa

La intalnirea cu reprezentantii diasporei romanesti din San Francisco, presedintele le-a dat asigurari celor prezenti ca, desi va continua sa critice Guvernul daca "nu face ce trebuie", Alianta PNL-PD va rezista: "Nu voi tolera Guvernului sa nu respecte angajamentele din campania electorala. Nu am nici o ezitare sa atentionez Guvernul pentru ca nu a rezolvat problemele din sanatate, problema scoaterii oamenilor din Vama pe criterii clientelare. Sa nu interpretati ca va crapa Alianta! Nu va crapa!".

Basescu a vorbit si despre faptul ca Puterea "se chinuie in Parlament" sa-i schimbe pe sefii pesedisti ai celor doua Camere si si-a exprimat speranta ca, pana la urma, hotararea majoritatii se va impune. El a promis ca, la finalul mandatului sau la Palatul Cotroceni, nu va fi infrant, asa cum s-au declarat predecesorii sai Ion Iliescu si Emil Constantinescu, unul de catre coruptie si celalalt de catre fosta Securitate.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.