Jumatate din parlamentarii Romaniei nu au inaintat nici o initiativa legislativa relevanta pentru mediul de afaceri, iar din totalul initiativelor adoptate in perioada februarie-iunie 2005, doar un sfert a provenit de la senatori sau deputati, restul apartinand guvernului.

Datele statistice, centralizate de Academia de Advocacy din Timisoara, care a monitorizat activitatea forului legislativ in prima sesiune parlamentara din 2005, releva faptul ca aproape 60% din deputati nu au avut nici o initiativa legislativa. Ponderea senatorilor "comozi" este de 51%. Interesant este ca pe lista neagra a parlamentarilor inactivi se regasesc cam aceleasi personalitati care se bucura, altfel, de o intensa mediatizare pe sticla micului ecran. Bogdan Olteanu, Mona Musca, Eugen Nicolaescu, Marko Bela, Ion Iliescu, Adrian Nastase, Miron Mitrea sunt doar cateva nume, la intamplare, care apar in raportul Academiei de Advocacy cu mai putin de doua initiative legislative relevante pentru mediul de afaceri.

Ultima in top, Capitala

Bucurestiul este circum-scriptia din care au venit cele mai putine initiative, interpelari si intrebari referitoare la economia tarii, in timp ce parlamentarii din Transilvania au adus in dezbaterea Legislativului mai mult de jumatate din totalul propunerilor.

Grupurile de interese, ascunse in comisiile parlamentare

Cele mai multe dintre amendamentele inregistrate sunt ale comisiilor parlamentare luate in ansamblu, nu ale partidelor politice. Fapt ce l-a determinat pe presedintele Academiei de Advocacy, Radu Nicosevici, sa declare: "Nu s-a putut afla cine si cum a votat in comisii, pentru ca parlamentarii nu-si respecta propriile proceduri. Daca s-ar vedea cine a fost pentru si cine impotriva unui amendament, grupurile de interese ar iesi la lumina".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.