Premierul Calin Popescu Tariceanu nu pare prea entuziasmat de propunerea presedintelui Traian Basescu referitoare la parlamentul unicameral.

La finalul sedintei de ieri a conducerii PNL Tariceanu a fost intrebat in legatura cu propunerile lansate de Basescu in Statele Unite. Tariceanu a afirmat initial ca nu comenteaza afirmatiile sefului statului. El a tinut insa sa spuna ca "noi suportam dupa 15 ani rezultatele gandirii lui Ion Iliescu, care a imprimat arhitectura constitutionala de astazi" - republica semiprezidentiala si cele doua Camere ale Parlamentului.

"Cele doua Camere au responsabilitati si drepturi asemanatoare, ceea ce creeaza o problema. Senatorii nu au vrut sa inteleaga ca Senatul este o camera total diferita de Camera Deputatilor, una de cenzura fata de excesele pe care le poate face Camera inferioara a Parlamentului. Dar ei nu au vrut sa accepte un statut diferit de cel al deputatilor si de aici a rezultat acest paralelism nefericit care functioneaza si astazi in Romania", a subliniat Tariceanu. Dupa ce a lansat aceste critici totusi Tariceanu s-a contrazis afirmand ca asta nu inseamna ca sistemul bicameral este unul "prost".

"Acest sistem este bun atunci cand este conceput corect, nu asa cum este astazi in Romania", a subliniat Tariceanu. Concluzia: "In PNL parerile sunt diferite. Eu nu sustin ideea parlamentului unicameral si nici colegii mei".

In viziunea lui Tariceanu, in prezent in Romania exista un sistem de republica semiprezidentiala care creeaza paralelismul presedinte-premier, "cu toate problemele ce decurg de aici" si care dureaza de 15 ani. Tariceanu sustine ca problemele dintre institutia premierului si cea a presedintelui vor dura atat timp cat va dura acest sistem. "In Europa exista republici parlamentare care evita acest paralelism din Romania iar acolo functionarea institutiilor este mai buna si mai normala", a sugerat Tariceanu solutia. Semn ca liberalii se gandesc sa-i reduca atributiile presedintelui. In schimb, PNL este de acord cu o imbinare intre votul pe liste si cel uninominal. Tariceanu a respins insa asumarea raspunderii la votul uninominal, asa cum propusese PD cu o zi inainte prin Emil Boc.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.