Jumatate din senatori si deputati, fara activitate in prima sesiune ordinara a anului

Radiografia activitatii senatorilor si deputatilor in prima sesiune ordinara a acestui an (ianuarie-iunie 2005) arata ca atitudinea negativa a opiniei publice fata de Parlament si lipsa de incredere a cetatenilor in aceasta institutie este justificata. Potrivit unui raport de monitorizare, realizat de Academia de Advocacy din Timisoara, numarul parlamentarilor activi, adica al celor care au avut propuneri legislative sau amendamente in perioada amintita, reprezinta mai putin de 50% din numarul tuturor senatorilor si deputatilor.

Reprezentantii partidelor de guvernamant au fost mai harnici decat cei ai opozitiei din perspectiva numarului de amendamente introduse. In sens global, nu exista discrepante semnificative intre activitatea in Camera Deputatilor si in Senat, atat activitatea cat mai ales inactivitatea fiind distribuite uniform intre cele doua Camere. Din raport mai reiese ca politicienii cei mai cunoscuti nu sunt neaparat si parlamentarii cei mai activi. De pilda, senatorul PSD Ion Iliescu figureaza cu activitate "zero" la intrebari si interpelari si are o singura semnatura pe initiative legislative. Seful sau de partid, Mircea Geoana, nu are nici atata. Nici unii lideri ai puterii nu stau mai bine la acest capitol.

O alta observatie desprinsa din raport este aceea ca, la fel ca si in ciclurile electorale anterioare, initiativa legislativa apartine Guvernului, care a inregistrat peste 70% din initiativele legislative intrate in circuitul parlamentar. Rezultatele monitorizarii activitatii senatorilor si deputatilor in prima sesiune parlamentara sunt disponibile pe site-ul organizatiei (www.advocacy.ro).


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.