"Alooo! Aloooo! Tovarasi, asezati-va linistiti la locurile voastre!", in varianta Nastase

Masurile anuntate de premier trebuie sa treaca prin parlament si ar urma sa fie aplicate de alt guvern, daca se vor gasi bani.

Promisiunile facute de premierul Adrian Nastase miercuri seara, chiar inaintea alegerilor, nu pot fi puse deocamdata in practica. Majoritatea au fost adoptate prin proiecte de legi care trebuie sa treaca prin parlament, iar pentru singura masura aprobata prin ordonanta de urgenta nu sint bani, recunosc unii oficiali ai executivului. Nastase a mai lansat asemenea promisiuni dupa pierderea alegerilor locale, discursul sau fiind asemanat atunci cu cel rostit de Ceausescu pe 21 decembrie 1989.

Primul-ministru Adrian Nastase a anuntat masuri referitoare la pensii, bani pentru masini vechi date la casat sau despagubiri in cazul celor care aveau depusi bani la CEC pentru Dacia ca si cum acestea ar putea fi puse in practica. In realitate, alegatorii pot fi indusi in eroare, fiindca masurile ar putea deveni realitate cel mai devreme la anul si numai daca parlamentul le va aproba, iar viitorul guvern va gasi bani.

Guvernul a aprobat, printr-un proiect de lege, modul in care vor fi despagubiti cei care au depus bani la CEC pina la 1 martie 1992, ca sa-si ia autoturism Dacia. Este vorba de persoanele care isi vor pastra aceste depozite pina la intrarea in vigoare a legii. Cei care aveau la vremea respectiva 70.000 de lei ar urma sa primeasca 100 de milioane de lei. Efortul bugetar va fi de 3.000 de miliarde lei, a spus Nastase, fara a preciza de unde vor proveni banii. Ce nu au spus guvernantii: numarul de posibili beneficiari (37.434 de persoane) reprezinta cam a douazecea parte din numarul total de deponenti. Ceilalti si-au retras banii intre timp, dupa ani intregi de proteste in urma carora nu au obtinut nimic.

Un alt proiect de lege prevede ca, in caz de deces al unui pensionar, sotul supravietuitor ar putea primi o pensie speciala de 25% din cuantumul pensiei sotului decedat. E valabil pentru persoanele casatorite de cel putin zece ani; pensia sotului supravietuitor trebuie sa fie sub nivelul pensiei medii (doua milioane de lei). Efortul bugetar va fi de 6.000 de miliarde lei, sustine Nastase. Oficialii guvernului spun ca legea se va aplica si pentru persoanele decedate inainte de intrarea in vigoare a actului normativ, desi in mod obisnuit legile nu se aplica retroactiv. Guvernantii nu explica insa cum va fi posibila aplicarea legii, in conditiile in care bugetul abia reuseste sa acopere pensiile in plata. Recent, ministrul muncii, Dan Mircea Popescu, se plingea ca numarul pensionarilor e mult mai mare decit al persoanelor active: "Daca continuam asa, nu mai facem fata".

Veteranii de razboi si vaduvele acestora care stau in locuinte inchiriate de la stat vor putea sa le cumpere, potrivit altui proiect de lege. Dar citi dintre acestia au bani sa-si cumpere locuinta? Guvernul pare sa se fi gindit la toate, asigurindu-le si locuri de veci gratuite, dar si bilete de tratament.