Seful statului iese din nou la rampa cu declaratii care pun pe jar clasa politica. Aflat la New York, pentru sesiunea Adunarii Generale a ONU, Traian Basescu a afirmat, intr-o intalnire cu presa de limba romana, ca este un partizan al Parlamentului unicameral.

Presedintele a precizat ca renuntarea la sistemul bicameral ar putea fi un motiv pentru organizarea unui referendum in vederea schimbarii Constitutiei. La aflarea acestei declaratii, partidele au reactionat diferit. Bineinteles, democratii au salutat propunerea fostului lor lider, ba chiar au imbogatit-o cu proiectul votului uninominal. Liberalii s-au declarat surprinsi, in timp ce liderii UDMR si PRM s-au exprimat "impotriva".

Cel mai interesant s-au manifestat pesedistii, acestia ajungand sa se incaiere intre ei din cauza tezei Parlamentului unicameral, agreeata de presedintele PSD Mircea Goana. "N-am intalnit o imbecilitate mai mare ca asta", a apreciat, in plenul Senatului, pesedistul Antonie Iorgovan. Revoltat, Geoana a convocat imediat conducerea partidului pentru a-i aplica rebelului o corectie exemplara, fiind luata in calcul inclusiv excluderea lui Iorgovan - omul lui Ion Iliescu - din partid.

Basescu vrea o camera la Parlament

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat marti, la New York, la sediul misiunii romane la Natiunile Unite, ca doreste schimbarea Constitutiei pentru ca Romania sa aiba un parlament unicameral, noteaza Rompres, preluand Euractiv.ro. Dand asigurari diasporei ca Romania si-a facut temele pentru a se integra in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, presedintele a spus ca, in perspectiva integrarii, doua camere parlamentare pentru tara noastra sunt prea multe. "O sa avem si parlament european si un legislativ bicameral in tara", a remarcat seful statului. In opinia sa, "este nevoie de un referendum pentru revizuirea Constitutiei care sa promoveze un Parlament unicameral si sa simplifice procesul de decizie politica si legislativa".

Boc aproba si pluseaza

Presedintele democratilor, Emil Boc, a declarat ca PD sustine organizarea unui referendum consultativ privind trecerea la Parlamentul unicameral, iar conducerea democratilor va propune partidelor din Coalitie ca Executivul sa-si asume raspunderea pe un proiect legislativ de introducere a votului uninominal. El a precizat, referindu-se la declaratiile lui Basescu ca PD ramane consecvent cu ceea ce a sustinut, respectiv trecerea la Parlamentul unicameral si votul uninominal. Boc a apreciat ca o reforma a Parlamentului nu poate fi realizata decat daca poporul ii va da expres comanda clasei politice sa treaca la Parlament unicameral. Liderul PD a adaugat ca singura modalitate constitutionala este ca presedintele Romaniei sa organizeze un referendum consultativ pe tema Parlamentului unicameral.

Boc a mai spus ca reforma politica profunda nu poate ocoli cele doua teme: Parlament unicameral si vot uninominal. "Asta ar insemna a doua revolutie in Romania", a adaugat presedintele PD. Liderul democrat a precizat ca, asemeni oricarei modificari constitutionale, si trecerea la Parlamentul unicameral s-ar aplica incepand cu alegerile urmatoare, adica din 2008.

UDMR zice nu

Celelalte partide politice au reactionat diferit la ideea presedintelui Basescu. Pentru UDMR, trecerea la un parlament unicameral nu reprezinta o prioritate. Liderul Marko Bela sustine ca parlamentul bicameral isi are rostul daca atributiile celor doua camere difera.

PC saluta ideea

Conservatorii saluta ideea presedintelui. Dan Voiculescu spune insa ca initiativa a fost lansata in urma cu doi ani de fostul PUR. "Nu putem sa nu fim de acord cu lucruri pe care noi le-am propus in urma cu doi ani. In schimb, am o dificultate in a fi de acord cu modul in care domnul presedinte Basescu se comporta. Suntem de acord si, ca cetateni, vom vota, daca se face un referendum pe aceasta tema", subliniaza liderul PC.

Vadim: Basescu nu stie ce vorbeste

Peremistii se declara ferm impotriva. "Nu este prima oara cand Traian Basescu nu stie ce vorbeste. El dovedeste o totala lipsa de cultura politica. El face o grava confuzie: cele mai importante tari din Uniunea Europeana au parlament bicameral. Un parlament cu o singura camera nici macar nu e parlament, ci o simpla garsoniera. Sa nu uitam ca Romania are de 140 de ani o traditie solida bicamerala. Initiativa lui Basescu este ilogica, anormala, impotriva traditiei istorice a politicii la romani si impotriva realitatilor politice din SUA si din Uniunea Europeana", spune presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor.

Geoana miroase un scenariu

La PSD, parerile sunt impartite. Mircea Geoana sustine ca Traian Basescu preia o idee a Opozitiei, de care s-ar putea folosi pentru a declansa alegeri anticipate: "Ma bucur ca, dupa noua luni de zile, presedintele tarii gaseste utila o propunere a Opozitiei; si bineinteles ca Romania are nevoie si de vot uninominal, are nevoie de simplificarea procedurilor legislative. Singura remarca pe care doresc sa o fac este ca am senzatia ca presedintele tarii incearca sa foloseasca o idee a Opozitiei intr-un scop politic personal: doreste cu orice chip declansarea de alegeri anticipate in acest an, pentru ca are nevoie ca in 2009, la viitoarele alegeri prezidentiale, sa aiba sprijinul PD ca vehicul electoral pentru campania prezidentiala din 2009, si pentru acest scop este dispus sa faca absolut orice. Presedintele Basescu mai doreste ceva: sa gaseasca un pretext pentru un referendum acum, nu in 2007, care sa-i permita sa intre in campanie, desi Constitutia nu i-o permite".

Dezacord printre parlamentari

Liberalul Puiu Hasotti l-a contrazis pe presedinte, apreciind ca Parlamentul unicameral nu se impune. "Personal cred ca pentru Romania, si nu numai, Parlamentul unicameral nu se impune", a spus senatorul PNL, subliniind ca in majoritatea tarilor exista parlamente bicamerale. Impotriva s-a pronuntat si senatorul PD, Maria Petre, care a spus ca in Romania mai este inca nevoie de un sistem bicameral. Nici ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur (PNL), nu a fost de acord cu Basescu, sustinand ca este prematur sa se pronunte pe acest subiect.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.