Juramantul de credinta fata de tara si popor al deputatilor nou-alesi a putut fi, ieri, auzit de 332 de ori. Actul prin care "prospaturile" si-au intrat pe deplin in drepturi a durat mai bine de cinci ore. Ca de obicei, nici acest eveniment nu a reusit sa ii determine pe toti alesii sa vina la timp la sedinta. Unii dintre ei probabil ca au vorbit acum pentru prima, dar si ultima data in intreg mandatul lor de patru ani. Desi aparent depunerea juramantului nu cerea prea mare bataie de cap, incidentele nu au lipsit.
Sedinta solemna a inceput cu trei sferturi de ora intarziere. Lucrul nu e de mirare, mai ales ca unii alesi au avut mari probleme in a gasi sala de sedinta. "Nu va suparati, unde este sala?", cerea relatii ziaristilor un proaspat parlamentar ratacit pe la Centrul de presa. Ajunsi in sala, deputatii au pus de scurte sedinte, pe grupuri parlamentare. Adrian Nastase a simtit nevoia sa tina un scurt discurs in fata puristilor, curtandu-le de zor posibilele voturi. In timp ce liberalii si democratii au fost surprinsi de imnul national cand discutiile erau mai in toi.
"Deschideti microfonul!", a fost indemnul adresat celui dintai deputat care a depus juramantul. In ordinea circumscriptiilor electorale, acesta a fost democratul Stefan Bardan din Alba. "Se aude?", au fost primele cuvinte ale primului deputat adresate de la tribuna Legislativului.

Abia inceputa sedinta, Adrian Nastase a parasit sala, carand dupa el o imensa si misterioasa geanta maro, secondat fiind de Miron Mitrea si Dan Ioan Popescu. Ca sa nu se lase mai prejos, liberalii Calin Popescu Tariceanu si Mona Musca, alaturi de democratul Cozmin Gusa au parasit si ei sala. Bineinteles, erau mai importante negocierile pentru sefia Camerei Deputatilor decat depunerea juramintelor pe banda rulanta.

Rand pe rand, alesii au jurat cu mana pe sau pe langa Biblie credinta tarii, respectarea Constitutiei si a legilor, precum si indeplinirea cu onoare a mandatului. Marea majoritate si-au terminat juramantul cu pioase cruci, desi asta nu intra in protocol. Udemeristii au venit cu Biblia de acasa. "Reamintesc obligativitatea unei maini drepte pe Constitutie", "Nu uitati, mana pe Biblie!", intervenea din cand in cand decanul de varsta, Aurel Vainer, presedintele interimar al Camerei.
Juramantul pesedistei Daciana Sarbu a fost aplaudat la scena deschisa. "Este prima persoana de sex feminin", a incercat Vainer sa justifice gestul mai tinerilor sai colegi. Emotii mari pe capul purtatorului de cuvant al PSD, Titus Corlatean, care la tribuna aproape ca a uitat cum il cheama: "Eu, Corlatean, aaa... Titus...". Nu a fost insa singurul. Chiar si Aurel Vainer, desi conducea sedinta, a avut unele ezitari. "Baniciou Nicu nu este? Este?", intreba el insistent, desi respectivul deputat se afla la stanga sa, pe post de secretar interimar.

"Urmeaza dna Marcela Giurgiu", a anuntat Mihai Apostolache de la tribuna. Numai ca la depunerea juramantului doamna s-a dovedit a fi... un domn.
Alesii care asteptau la rand sa depuna juramantul umblau de zor pe holuri, plangandu-se de lungimea sedintei. Fericitii care trecusera de prima intalnire cu microfonul Camerei mergeau rand pe rand sa isi ia in primire telefoanele mobile. De alesi ai neamului. Aparate nou-noute, Nokia 6100 si abonamente cu optiuni: 400 de minute gratuit sau 700 de minute cu doar noua dolari platiti din propriul buzunar. Mai silitori, pesedistii Victor Ponta si Daciana Sarbu imparteau de zor tinerilor colegi invitatii la o petrecere la Casa de Cultura Preoteasa.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.