Pentru a nu supara nici Alianta D.A., nici PSD, PUR decis sa joace pe doua fronturi. Partidul lui Dan Voiculescu a anuntat ca il sustine pentru presedintia Senatului pe Nicolae Vacaroiu. In acelasi timp, liderul PUR a lasat sa se inteleaga ca va vota guvernul propus de... Alianta D.A.
Ieri la Senat s-au purtat ultimele negocieri privind sustinerea de catre PUR si PRM a candidaturii pesedistului Nicolae Vacaroiu sau a liberalului Radu Berceanu. Intr-un final, apele s-au "limpezit". Atat PUR, cat si PRM au decis sa voteze pentru Vacaroiu.

Vacaroiu si... moralitatea!?

"Il vom sustine pe domnul Vacaroiu pentru presedintia Senatului", a declarat Voiculescu la iesirea din sedinta de grup a partidului. Motivul invocat de acesta pentru luarea deciziei este cel putin hilar si anume: "moralitatea". Mai exact, liderul PUR a incercat sa-i convinga pe ziaristi ca in spatele acestei decizii nu stau tot felul de jocuri politice, ci "moralitatea lui Vacaroiu".

In plus, Voiculescu si-a dat pe fata oportunismul si duplicitatea. Acesta a spus ca in ceea ce priveste formarea guvernului va sprijini Alianta D.A. "Este o problema pe care nu am hotarat-o..., cred ca vom sustine un guvern propus de dl presedinte Traian Basescu", a declarat seful PUR. Si pentru a intari faptul ca nu PSD i-ar dicta deciziile, acesta a tinut sa precizeze: "Cu PSD am avut doar o alianta electorala si atat..., nu suntem copilul PSD-ului".
Aceasta ultima declaratie vine in sprijinul lui Traian Basescu, care, in urma cu cateva zile, atragea atentia ca Alianta are mai multi parlamentari decat PSD, deoarece ii scotea din calcul pe cei din PUR, pe motiv ca Uniunea PSD + PUR nu a fost o structura politica "inregistrata", ci doar una electorala, de conjunctura.

Peremistii s-au certat cu C.V. Tudor

Daca la PUR hotararea de sustinere a fost luata "in liniste", membrii Biroului Politic supunandu-se "gandirii politice" a lui Voiculescu, la grupul PRM a fost "razboi". Senatorul Mihail Lupoi si alti doi colegi s-au opus sustinerii lui Vacaroiu, lucru care l-a scos din minti pe C.V. Tudor. Pe toata durata sedintei, acesta a tipat la colegii din subordine pentru a-i determina sa-l voteze pe Nicolae Vacaroiu si, implicit, PSD. Zbieretele lui C.V.T. razbateau bine prin usile salii de sedinte, astfel incat ziaristii au putut auzi tot circul. "Ma pui pe mine intr-o situatie umilitoare. De o luna traiesti intr-o grava eroare... Domnule, lasa-ma sa fiu seful partidului, nu ma sfida pe fata..., mie-mi datorezi doua mandate, te-am trecut cu mana mea pe liste", a urlat Vadim la Mihail Lupoi. La iesirea din sedinta, Lupoi a declarat presei: "Am pus problema consecventei noastre, care a facut alegerea intrarii in PPE". In plus, peremistul a spus ca decizia de sustinere a lui Vacaroiu a fost supusa la vot, iar el cu alti doi colegi au votat "impotriva". Nu a vrut sa comenteze zbieretele din timpul sedintei, motivand ca nu are mandat din partea partidului.

In disperarea de a-si convinge colegii sa voteze cu PSD, Vadim a trecut la atacuri impotriva candidatilor Aliantei D.A. "Omeneste vorbind, dintre Vacaroiu si Berceanu il aleg pe Vacaroiu, pentru ca Berceanu este unul dintre cei mai corupti oameni din Romania", zice liderul PRM. In plus, "lui Vacaroiu nu am ce sa-i reprosez..., s-a purtat ireprosabil cu noi si a fost bun si ca prim-ministru...". In ceea ce priveste sustinerea la Camera Deputatilor, "voi vreti sa votati cu Mona Musca, vaduva lui Mao Tzedung?". Intr-un final, C.V. Tudor dadea semne ca s-a mai calmat: "Faceti fiecare ce vreti, dar dintre doua rele trebuie sa alegem raul cel mai mic, unde nu este UDMR".

La ora inchiderii primei editii, senatorii nu supusesera inca la vot presedintia Senatului.
Din cand in cand, liderul PSD Octav Cozmanca si cel al PRM, C.V. Tudor, purtau discutii in soapta, aranjand ultimele detalii legate de votul pro-Vacaroiu pentru revenirea la sefia Senatului. Ba, la un moment dat, Cozmanca chiar s-a smuls din zona destinata senatorilor PSD si s-a asezat chiar in spatele lui C.V.T. pentru a se putea auzi mai bine.
In ceea ce-l priveste pe tatucul Iliescu, acesta a depus juramantul, desi la acea ora era inca presedinte al Romaniei. Voit sau nu, la pasajul cu "asa sa-mi ajute Dumnezeu", Iliescu a baiguit ceva absolut de neinteles.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.