Uniunea ar putea parasi coalitia daca nu se gasesc bani pentru finantarea autostrazii Transilvania

UDMR ameninta ca, daca anul viitor nu se vor gasi bani pentru autostrada Brasov-Bors, ar putea parasi coalitia.

"In ce priveste Legea bugetului, autostrada Transilvania va trebui mentinuta ca prioritate, iar la anul, daca nu vor exista bani pentru aceasta, va fi un test de rupere a conlucrarii dintre UDMR si partenerii din coalitie", a afirmat, sambata, la Targu-Mures, presedintele Consiliului Reprezentantilor Unionali, Frunda Gyorgy.

Marko Bela invoca o discutie cu Basescu

Presedintele UDMR, Marko Bela, a enumerat si el chestiunea autostrazii printre insatisfactiile din acest an ale Uniunii. El a mai spus ca a discutat recent cu presedintele tarii si au cazut de acord ca lucrarile la autostrada Brasov-Bors trebuie continuate. "Discutia acum este pe marginea avansului. Sper ca intr-o saptamana sa fie semnat contractul de credit de 100 de milioane de euro, pentru a fi platite datoriile catre firma Bechtel", a declarat liderul UDMR.

Consiliul Reprezentantilor Unionali si Consiliul de Coordonare al Uniunii au adoptat, inca din primavara, o rezolutie prin care-si exprimau sustinerea pentru realizarea lucrarilor la autostrada si il insarcinau pe Marko Bela sa sustina cauza autostrazii Bors-Brasov si finantarea adecvata a acesteia. Autostrada ar urma sa lege comunitatile de maghiari din Transilvania de Budapesta, prin conexiunea la Bors.

Realizarea soselei care va strabate Transilvania este sustinuta, la nivel declarativ, de majoritatea parlamentarilor din Ardeal, indiferent de culoarea politica. In primavara, liderul PD, Emil Boc, se declara de acord cu initiativa reprezentantilor PSD de a intocmi liste de semnaturi in sprijinul proiectului.

Autorul initiativei, deputatul PSD de Cluj Vasile Puscas, sustine insa ca, intre timp, tabelele "s-au ratacit in sertarele celor de la putere". "S-au pronuntat toti pentru, inclusiv PD, PC si UDMR, dar ulterior nu stiu ce s-a intamplat. Probabil ca pentru ei comanda politica a fost sa nu faca ceva care sa contravina pozitiei guvernului", declara Puscas. El considera ca pozitia reala a executivului fata de acest proiect se va vedea in momentul prezentarii proiectului de buget.

Oltean: Boc i-a cerut lui Dobre sa atenueze discutiile aprinse cu Bechtel

Parlamentarul PD de Bistita, Ioan Oltean, sustine ca pozitia partidului pe care-l reprezinta, legata de autostrada Transilvania, a ramas neschimbata. "Noi ne mentinem punctul de vedere. De altfel, ieri (sambata - n.r.) a avut loc o reuniune a parlamentarilor si specialistilor din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est la care toata lumea a subliniat necesitatea realizarii autostrazii. De altfel, presedintele Boc i-a cerut ministrului transporturilor, Gheorghe Dobre, sa atenueze discutiile aprinse cu firma Bechtel si s-a oferit chiar sa joace rolul mediatorului", a spus Oltean, care afirma ca doar lipsa fondurilor necesare face ca lucrarile sa nu avanseze in ritmul dorit.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu si presedintele Traian Basescu nu au renuntat, cel putin la nivelul declaratiilor, la opozitia fata de constructia autostrazii Bechtel, sustinand necesitatea europeana a culoarului IV cu iesire prin Nadlac. Autostrada Transilvania a fost negociata de fostul guvern cu executivul de la Budapesta.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.