PSD a facut "team-building" pe malul lacului Bascov, langa Pitesti. "Ne-am hotarat sa dam mai tare la rame, asa ca am venit pe lac", a explicat Adrian Nastase rostul reuniunii de joi seara a grupurilor parlamentare ale PSD la baza de protocol de la Bascov.

Deputatii si senatorii PSD s-au bucurat din plin de excursia organizata de sefii lor pentru socializare si pentru a se evidentia din nou in presa, luxosul complex din patrimoniul Agentiei Nationale pentru Sport aducandu-le aminte de vremurile guvernarii. Distractia pesedistilor a fost sporita de harjoana celor doi presedinti ai partidului, care s-au intrecut in ironii, intepaturi si in a-si fura microfonul unul altuia.

Grupurile PSD, plecate din Bucuresti cu autocarele, au ajuns pe malul lacului spre seara, dupa ce, la cateva sute de metri de baza de protocol masinile s-au oprit intr-o curba in ac de par la stanga pe care n-au putut "sa o ia". Dupa ce au trecut peste dificultatile "doctrinare" ale soselei, sedinta a fost deschisa de Mircea Geoana, care a expus din nou proiectul sau de reforma a PSD si a clasei politice, opunand "revolutia binelui" guvernarii "Aliantei Raului", reprezentata de coalitia aflata la guvernare.

Geoana le-a spus parlamentarilor PSD ca trebuie sa schimbe mentalitatile invechite de a face politica "in stil fanariot" si sa recunoasca esecul in a construi o societate performanta. "Partidul nostru este cel care a pus temelia societatii democratice romanesti. Partidul nostru are obligatia sa fie arhitectul etapei urmatoare, trebuie sa pretuim radacinile din care am crescut, dar trebuie sa avem si taria de a recunoaste ca nu am reusit sa facem ce ne-am propus", a declarat Mircea Geoana. Acesta a trasat ca alta sarcina pentru partid revizuirea Constitutiei, spunand ca modificarile aduse in 2003 au fost facute gresit, lasand prevederi vagi in ceea ce priveste alcatuirea coalitiilor de guvernare si in ceea ce priveste raporturile intre presedinte si prim-ministru. "Daca avea mai multa precizie Toni Iorgovan, astazi eram la guvernare", a declarat seful PSD, plangandu-se ca, in opinia sa, "cu actuala Constitutie Traian Basescu nu
ne va lasa sa revenim la guvernare".

Pentru ca de langa el Adrian Nastase dadea semne de nerabdare, Geoana a abordat si subiectul revocarii presedintilor celor doua Camerele ale Parlamentului, anuntandu-i "cat se poate de serios" pe pesedisti ca vor pierde sprijinul politic al partidului daca absenteaza de la sedintele in care se vor dezbate modificarile regulamentelor Camerei si Senatului.
Cam la atat insa s-a limitat lupta lui Mircea Geoana impotriva revocarii lui Nastase din functia de la Camera.

Motiv de suparare pentru acesta, care, dupa ce presa a parasit sala de sedinte, a luat cuvantul pentru a-l face zob pe presedintele sau. Nastase a desfiintat proiectul de reforma a PSD si a clasei politice, spunandu-i lui Geoana ca "n-a inventat el roata" si a tinut sa precizeze ca in cazul in care va pierde functia de presedinte al Camerei, nu va accepta, in compensatie, functia de vicepresedinte in Biroul Permanent. "Voi ramane simplu deputat si ma voi intoarce la partid. La urma-urmelor, sunt presedintele executiv al acestui partid si voi avea timp sa ma ocup indeaproape de activitatile politice", a spus Nastase, amenintator, lasand sa se inteleaga ca soarta lui Geoana nu va fi usoara cu el intors in Kiseleff.

Evident ca Mircea Geoana a tinut sa-i dea replica, insa ghinion! Exact in momentul in care a pus mana pe microfon, s-a interupt curentul, lasandu-l in intuneric si de neauzit. Amuzati de intamplare, pesedistii au luat o pauza, iar Geoana a plecat spre alta sala, la o conferinta de presa organizata pe picior pentru presa locala. Insa in spatele sau, spre disperarea consilierilor presedintelui, a venit si Adrian Nastase, asezandu-se nestingherit la masa in fata camerelor de filmat. Geoana a tinut un expozeu de un sfert de ora, a tinut si Nastase unul, tot de un sfert de ora.

Raspundea Geoana la o intrebare, raspundea si Nastase la intrebarea lui Geoana, spunand ca "are un mic comentariu de facut" si intepandu-l, subtil, pe motiv ca Geoana ar intelege mai degraba mentalitatile americane decat pe cele romanesti, dar ca apreciaza in mod deosebit efortul acestuia de a prelua din mers un mecanism atat de complicat precum este PSD. Distractia a fost totala in momentul in care s-a amintit ca, in seara precedenta, Nastase spusese la o emisiune televizata ca, in cazul in care ar fi obligat sa isi petreaca timpul inchis intr-o celula, l-ar lua cu el pe presedintele sau Geoana. Intrebat daca ar accepta o asemenea oferta, Geoana s-a suparat, dupa care, extrem de malitios, a spus ca "daca ar trebui sa-si petreaca timpul intr-un asemenea mod, ar face-o cu oameni de la care are ceva de invatat, ca de exemplu Nelson Mandela".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.