In disperarea lor de a-si pastra sefiile celor doua Camere, pesedistii nu s-au sfiit sa apeleze la "serviciile" fostului lor coleg de partid, Acsinte Gaspar, actualmente judecator la Curtea Constitutionala.

Acesta, incalcand prevederile legale, a participat miercuri la o intrevedere cu Adrian Nastase, Mircea Geoana, Miron Mitrea si Viorel Hrebenciuc si le-a oferit "consultanta" despre cum pot sa blocheze schimbarea sefilor celor doua Camere. El i-a invatat pe Nastase si Vacaroiu sa refuze sa semneze Regulamentele celor doua Camere modificate, astfel incat acestea sa nu poata fi publicate in Monitorul Oficial.

Potrivit prevederilor legale, judecatorii Curtii Constitutionale care se pronunta in public asupra chestiunilor cu care este sesizata Curtea risca sa-si piarda mandatul. Dar sanctiunea o decide Curtea, in urma unei anchete interne, iar din cei noua judecatori, sase sunt apropiati PSD. Asa ca sunt slabe sanse ca Acsinte Gaspar sa primeasca macar o mustrare pentru ca a "ajutat" partidul la greu.
Gaspar a negat categoric ca a dat consultanta pesedistilor pe tema schimbarii lui Nastase si Vacaroiu. Si s-a straduit din rasputeri sa ne convinga ca a rupt orice legatura cu partidul.
"Sunt revoltat. V-a dezinformat cineva. Daca mi-ati spune cine, m-ati ajuta, pentru ca v-as spune ce caracter are", ne-a replicat el.

Autorul moral al "modernizarii" strategiei PSD de blocare a revocarii presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, pusa la punct miercuri in biroul lui Nicolae Vacaroiu, este nimeni altul decat judecatorul Curtii Constitutionale Acsinte Gaspar, fost membru marcant al PSD si al Guvernului Nastase.

Gaspar, prezent miercuri la Parlament, unde a avut intrevederi atat cu Adrian Nastase, cat si cu liderii Geoana, Mitrea si Hrebenciuc, este cel care le-a dat acestora solutia juridica pentru a impiedica revocarea sefilor Senatului si Camerei Deputatilor. Surse din conducerea PSD ne-au dezvaluit ca Acsinte Gaspar le-a spus pesedistilor ca pot folosi un articol din Legea Monitorului Oficial pentru a refuza sa semneze regulamentele celor doua Camere in momentul in care acestea vor fi adoptate in formula modificata in plen.

Conform legii, regulamentele nu pot intra in vigoare daca nu sunt publicate in Monitorul Oficial si nu pot fi publicate in Monitorul Oficial fara semnaturile presedintelui Camerei Deputatilor si a presedintelui Senatului. "Noi credeam ca poate sa semneze regulamentul secretarul Camerei sau secretarul de la Senat si chiar ne gandeam ca secretarul de la Senat este al Aliantei, dar Acsinte, baiat destept, ne-a zis: "Uite, aveti legea in fata." Daca Nastase si Vacaroiu nu semneaza, nu se publica in Monitorul Oficial", ne-au explicat sursele citate.

Potrivit acestor surse, judecatorul Curtii Constitutionale a participat chiar si la intalnirea de miercuri desfasurata in biroul lui Vacaroiu intre presedintele PSD, Mircea Geoana, si presedintii celor doua Camere. De asemenea, se pare ca tot el a fost cel care a avut ideea ca PSD sa conteste la Curtea Constitutionala protocolul coalitiei semnat in 10 august ca o masura de tergiversare in Parlament a revocarii lui Nastase si Vacaroiu.

Fost ministru pentru Relatia cu Parlamentul si fost deputat PSD in timpul Guvernului Nastase, Acsinte Gaspar a fost numit judecator la Curtea Constitutionala din partea Presedintiei (adica a lui Ion Iliescu) in urma cu un an. Postul caldut, cu un mandat de noua ani, l-a primit drept compensatie pentru faptul ca nu a mai prins un loc eligibil pe listele PSD. Iar gestul sau de a da consultatie pesedistilor pentru a salva scaunele de presedinti ai Camerei Deputatilor si Senatului lui Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu risca sa ramana fara nici un fel de sanctiune dat fiind faptul ca prin legea de organizare si functionare a Curtii Constitutionale doar aceasta are competenta exclusiva de a sanctiona abaterile disciplinare ale propriilor judecatori. Sase dintre ei sunt apropiati PSD.

Judecatorul ar trebui sa ramana fara mandat

Potrivit Legii 47/1992, judecatorilor Curtii le este interzis sa "ia pozitie publica sau sa dea consultatii in probleme de competenta Curtii Constitutionale". Or, prin prezenta sa la intalnirea de taina convocata miercuri dupa-amiaza de presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase, pentru a stabili cum ar putea partidul sa blocheze modificarea regulamentelor celor doua Camere, Gaspar a incalcat tocmai aceasta prevedere. Dat fiind faptul ca pe durata mandatului judecatorii sunt inamovibili, sanctionarea lor nu poate fi facuta decat de Curtea Constitutionala. "Stabilirea abaterilor disciplinare ale judecatorilor, a sanctiunilor si a modului de aplicare a acestora este de competenta exclusiva a plenului Curtii Constitutionale", prevede art. 65 din legea de organizare si functionare a Curtii.

Conform regulamentului Curtii Constitutionale, pentru ca un judecator sa fie sanctionat disciplinar deoarece a dat consultatii in probleme legate de competenta Curtii este nevoie de o sesizare scrisa. In urma primirii sesizarii, presedintele Curtii numeste o comisie de cercetare disciplinara formata din trei judecatori. Comisia intocmeste un raport pe care il supune votului plenului Curtii, iar judecatorul "indisciplinat" ar putea ramane chiar si fara mandat.

O Curte pentru linistea PSD

Numai ca Acsinte Gaspar are spatele destul de acoperit pentru demersul de a oferi "consultanta" constitutionala fostilor colegi de partid. Si asta datorita componentei Curtii, unde din noua judecatori sase sunt apropiati partidului lui Geoana si Nastase. Astfel, Ion Predescu si Acsinte Gaspar sunt fosti parlamentari PSD, Serban Viorel Stanoiu este sotul senatorului PSD Rodica Stanoiu, Petre Ninosu a fost ministru al Justitiei in timpul Guvernului Vacaroiu, Nicolae Cochinescu a fost procurorul general al Romaniei in aceeasi guvernare, in timp ce Aspazia Cojocaru a fost numita in functie la propunerea deputatilor PSD. La asa colegi, e putin probabil ca Acsinte Gaspar sa fie amenintat cu pierderea mandatului. Si probabil il vor crede "pe cuvant" cand se va jura ca nici n-a calcat pe la partid...

"Daca mi-ati spune cine v-a spus, m-ati ajuta!"

Gaspar a negat, fireste, la modul categoric ca le-a dat sfaturi fostilor colegi de partid in "spinoasa" problema a regulamentelor Camerei si Senatului. "Sunt revoltat. V-a dezinformat cineva. Daca mi-ati spune cine, m-ati ajuta, pentru ca v-as spune ce caracter are", s-a aparat el de zor. Mai mult, fostul ministru pentru Relatia cu Parlamentul din timpul Guvernului Nastase s-a jurat ca a rupt orice legatura cu PSD din momentul in care a fost numit la Curtea Constitutionala. "Din momentul in care am fost numit judecator, am rupt orice legatura cu partidul. Mi-am dat demisia din partid. Eu le-am si spus ca din acel moment nu pot sa ma implic in probleme legislative, politice".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.